Freitag, 29. Dezember 2023

Zimske radosti – prije 161 godinu

 

1862.

Slika u prilogu, litografija Currier & Ives iz 1862. koja prikazuje klizače na jezeru Central Park, New York, daje nam dobru predstavu o tome kako je klizanje izgledalo na Steenbakkeryju tokom istog perioda - iako je na ledu vjerovatno bila još veća gužva.

Central-Park, Winter: The Skating Pond

Litografija s ručnim bojenjem, 1862., slika 506 x 674 mm, tabak 603 x 808 mm, na tkanom papiru, s marginama, nešto vrlo blijedih rubnih mrlja, nešto blijedo mat izgorelo, nešto smeđe boje i promjene boje od prethodnog kadriranja na poleđini, nekoliko male rubne pukotine popravljene na rubovima, uokvirene.

CURRIER and IVES, Publishers. – After Charles R. Parsons.
Central-Park, Winter: The Skating Pond (G. 1047)

Lithograph with hand-coloring, 1862, image 506 x 674 mm, sheet 603 x 808 mm, on wove paper, with margins, some very pale marginal spotting, some pale mat burn, some browning and discoloration from prior framing on verso, a few small marginal tears repaired at edges, framed.


Umjetničko klizanje

Umetničko klizanje je zimski sport u kojem pojedinci, parovi ili grupe ljudi izvode skokove, piruete i druge pokrete na ledu, često uz muziku. Klizači se takmiče na više nivoa, od početnika do profesionalnih, na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Međunarodna klizačka organizacija (ISU) je određena za takmičenja i suđenje. Umetničko klizanje je jedan od izboranih sportova na Zimskim olimpijskim igrama.

Umetničko klizanje je nastalo sredinom 19. veka kada su napravljene prve Halifax klizaljke, prvo od gvožđa, a kasnije od čelika. Do tada se klizalo uz pomoć klizaljki od drveta ili kostiju, a u Evropi je to bilo najrazvijenije u Holandiji, koja je, bogata kanalima, razvila ovaj stil kao brzi način transporta tokom zime.

Ubrzo klizanje postaje dio rekreacije, zabave i konačno sporta, pa postoje zapisi da su se sredinom 18. vijeka organizirale brzinske utrke, koje su se kasnije proširile i na druge zemlje poput Engleske, Škotske, Švedske, Norveške, Njemačke, Austrije- Mađarska i Rusije.

Međunarodna klizačka organizacija osnovana je 1892. Prvo Evropsko prvenstvo, tada samo za muškarce, održano je 1891. godine, dok je prvo Svjetsko prvenstvo održano 1896. godine, a prvi pobjednik je bio Gilbert Fuchs. Madge Sayers je bila prva žena koja se takmičila na Svjetskom prvenstvu 1902. godine, završivši kao drugoplasirana. ISU je odmah zabranila ženama da se takmiče protiv muškaraca, ali je 1906. godine uspostavila posebno žensko takmičenje.

1908. godine održane su prve Olimpijske igre sa umjetničkim klizanjem kao standardnom disciplinom.

Tokom 1920-ih i 1930-ih, scenom klizanja dominirala je Sonja Haney, koja je razvila i iskoristila svoj takmičarski uspjeh za pokretanje profesionalne karijere i filmske zvijezde i klizačice. Haney je dizajnirala i kostime za klizačice, uvodeći kratke haljine i bijele navlake, promovirajući klizanje kao glamurozan sport.

Kada je televizija počela da prenosi i izvještava o klizačkim događajima, cijelo klizanje je postalo više od ozbiljnog sporta. Početkom 1968. ISU je počeo rigoroznije kontrolisati tjelesnu težinu takmičara, a 1973. prvi put je uveden kratki program.

Godine 1990. Midori Ito je izvela trostruki aksel i ušla u istoriju kao prva žena kojoj je to pošlo za rukom, dok je Kurt Browning bio prvi muškarac koji je izveo četvorostruki salto.

Umjetničko klizanje je veoma popularan i važan dio Zimskih olimpijskih igara, u kojem elegancija i gracioznost učesnika i njihovih pokreta i danas privlače pažnju i entuzijazam ogromnog broja gledalaca. Ono što također ne čudi je činjenica da najbolji umjetnički klizači pokazuju iste fizičke i psihološke atribute kao i gimnastičari.

(wiki)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen