Donnerstag, 7. Dezember 2023

Prije 112 godina – Zlatna groznica

 


Iz porodičnog albuma,

Na fotografiji je moj pra-ujak Paul Hoppe u martu 1911. na Aljasci. Stoji krajnje lijevo, sa lulom, pored njega su trojica njegovih njemačkih saputnika, pet pasa, sanke, dvije puške, sve ispred njegove kabine u Hopper Creeku, 10 milja sjeveroistočno od Fairbanksa. Našao sam 30 njegovih pisama u maloj kutiji za cigare kod njegove sestre i mogla sam da rekonstruišem njegov život. Hoppe je došao iz Schlesie, imao je 25 godina, čuo je za zlatnu groznicu kao mornar, a avantura ga je privukla. U početku je zaradio nešto novca na većem riječnom parobrodu da bi stigao do Seattle, ali ga je izgubio u roku od pola sata i u svom pismu citirao pjesmu "Sve mi je jedno da li imam novca ili nemam". Na kraju je pronašao skrovište u čamcu za spašavanje putničkog broda i preko Seattle se uputio u Kanadu. Mnogi razočarani tragači za zlatom došli su mu u susret sa rijeke Klondike; više nisu mogli naći posao i potraga je često bila neuspješna. Privučen je sjevernije. Doživio je poplave u tunelima koji su mukotrpno iskopani, uz miris otopljenog permafrosta. Koristio je pseće saonice da dovozi drva sa strmih padina za podupiranje tunela, donosio je vodu da otopi tvrdo smrznutu zemlju i čistio je iskopanu stijenu. Međutim, prinos je bio skroman. Hoppe je pisao o profitu od jednog do dva centa po posudi. Prelazio je glečere, klisure, dubok snijeg na temperaturama i do minus 30 stepeni, spavao na otvorenom pored vatre, a velike saonice sam vukao bez pasa. Paul Hoppe je često ljeti radio za druge vlasnike i na svom malom potoku u jesen. I dalje je s vremena na vrijeme slao dolare kući. Njegova najveća briga bila je dobrobit njegove ostarjele majke. Njegova pisma su često počinjala sa "Moja voljena majko", a završavala pozdravima i poljupcima njenog vjernog sina. Nikad se nije vratio u domovinu. U jednom od svojih posljednjih pisama, brinuo se za svoje zdravlje jer mu je život postao "usamljen" i "pust". Paul Hoppe je očigledno patio od depresije, bolesti s kojom Aljaska u to vrijeme nije mogla niti znala kako da se nosi. Umro je 1919. godine u dobi od 42 godine.

Hopper Creek postoji i danas. Zlatna groznica, 1911. porodični album Christiane T. Martens iz Illinoisa.

Imate li i vi sliku o kojoj biste nam htjeli ispričati svoju priču? Pišite na:

familienalbum@spiegel.de

(spiegel 20231202)


Više o temi:







Zlatna groznica (engleski: Gold rush) je naziv za seriju velikih potraga za zlatom koje su se ciklički odigravale od prve polovice 19. vijeka u raznim krajevima svijeta od Australije, Brazila, Kanade, Južne Afrike do Sjedinjenih Američkih Država - koje su ponukale stotine hiljade ljudi da se presele u te zemlje.

Prva Zlatna groznica koja je poprimila masovnije razmjere, dogodila kasnih 1820-ih kod mjesta Dahlonega u Georgiji

Najveća i najpoznatija Zlatna groznica bila je ona iz 1849. kad je otkriveno zlato u Kaliforniji kod Sacramenta. Prvi zlatni grumen, pronašao je James Marshall - 24. januara 1848., poslovođa u pilani Sutterove komune, na lokaciji 55 km sjeveroistočno od Sacramenta u kotlini Rijeke American. Nakon tog senzacionalnog otkrića, već slijedeće godine 1849. pohrlilo je 80 000 kopača i kojekakvih avanturista, a do 1853. njihov se broj popeo na 250 000.

Slijedeća velika i poznata Zlatna groznica bila je u Australiji koja je počela 1851. otkrićem zlata u Victoriji (Ballarat i Bendigo).

Jedna od posljednjih velikih masovnih utrka za zlatom bila je ona iz1896. kad je otkriveno zlato na rijeci Klondike i nekim drugim pritokama rijeke Yukon u Kanadi.

Slijedio je niz manjih, i pojedninačnih traganja za zlatom, sve do prve polovine dvadesetog stoljeća.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen