Donnerstag, 21. Dezember 2023

Kino od kina





Ili, kako rekoše nostalgičari: Ode i kino Partizan!

Ovdje nekoliko rečenica o istoriji kina u Mostaru, ali i događajima koji su se održavali u prostorijama kina, koji su ostali u sjećanju, kao i dobri filmovi koji su se tokom decenije prikazivali u mostarskim kinima.


Apotekar Vencel Mikan 1904. g. započe gradnju svoje zgrade na samom uglu Sauerwaldove (Srednja) i Haljevčeve (Huse Maslića). Također je uz tehničku pomoć arhitekte Antonia Tiberia izgradio zgradu do nje – zgradu u kojoj je bilo kino. Kino je dobilo ime „Urania“ i zvanično je otvoreno 1911. g. Ovo kino, koje je inače bilo pod potpunim nadzorom Antonia Tiberia, mijenjalo je vremenom svoje ime – „Central“ sve do kraja Drugog svjetskog rata, zatim kino „Volga“ do 1948. g., nakon čega dobiva naziv kino „Zvijezda“.


Nisu se u ovoj ustanovi isključivo vrtjeli filmovi, odigravali su se tu i mnogo zanimljiviji događaji nego što su sjedenje u mraku, jedenje grickalica i gledanje filmova. Tako je u ovoj kinodvorani 1925. g. održavana demonstracija snage i hrvačkih umijeća dvojice gostujućih svjetskih atleta Estonca Ivarija i Amerikanca Martinova. U dvorani se našao mještanin Pavo Zovko, kojemu se učini da vještine i snagu koju pokazuju i nisu baš nešto naročiti, pa ih je obojicu izazvao na dvoboj – hrvanjem. Uvjeren u svoju snagu i premoć, Martinov obeća isplatu od 10 000 dinara u slučaju da izgubi od Zovke (taj iznos je tada bio pozamašne vrijednosti). Dana 1. novembra iste godine Zovko je uspio oboriti Ivaria, a sutradan i diva Martinova. Međutim, Martinov je shvatio da je time ranjen njegov hrvački ponos pa izazva tuču sa Zovkom te se hrvanje pretvori u boks meč, a u razdvajanje zaraćenih strana se umiješala i policija. Ipak, na kraju svega Zovko ne dođe u posjed zasluženih 10 000 dinara jer Ivari i Martinov te noći kriomice napustiše Mostar.

Od svega toga ostade kratki novinski članak koji je zaključio da je naš Zovko tu dvojicu svjetskih gorostasa „sljubio sa zemljom“.

(Iz knjige: U sjeni zaborava, autori: Ismail Braco Čampara, Tibor Vrančić, Smail Špago, 2017.)

Fotografija 1 – Sauerwaldova (Fejićeva) - kino Urania 1915-ih

Fotografija 2 – Fejićeva - kino Zvijezda (adaptacija interijera) 1961. g.

Fotografija 3 – Fejićeva - kino Zvijezda 1970-ih

Fotografija 4 – Fejićeva - kino Zvijezda (interijer) 1970-ih


Ode i kino Partizan






Ovih dana je zabilježen početak rušenja sale kina Partizan u Šantićevoj ulici, kao i virtualni prikaz novogradnje koja će nići na mjestu kina. Kako kažu, tek je nacrtana, a svi stanovi su već prodati!?

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen