Mittwoch, 13. Dezember 2023

Uz 60. godišnjicu: Predstavljen restaurirani hit film “Winetou I”

 






Uschi Glas, Mario Adorf i Terence Hill predstavili su za 60. godišnjicu, svježe restauriranu verziju hit filma "Winnetou I" - i podsjetili nas na filmove, koje smo gledali u kinima, u vremenima kad je televizija bila samo misaona imenica.

Mario Adorf (93) se pojavio u filmu “Winetou 1” kao prevarant Santer. Terence Hill (84), se 1966. pojavio u filmu “Winetou 2”, tada još pod svojim rođenom imenu, Mario Girotti.

Uschi Glas (79) se u filmovima Winetou pojavila 1966, kao polusestra Apanači, kada je imala samo 21. godinu...


Podsjećanje na film

Radnja filma: Njemački inženjer bi trebao kontrolisati izgradnju nove željezničke pruge. Saznaje da se projekat sabotira, što bi moglo dovesti do rata sa Apačima. To može spriječiti samo ako Winnetouu otkrije prave krivce.

Vrijeme radnje filma: Sve više pionira naseljava mladi kontinent Amerike, a i željeznice se stalno guraju dalje na zapad. Sa Apačima je dogovoreno da šine idu oko njihove zemlje, ali stvarnost je drugačija. Winnetou (Pierre Brice), sin poglavice, otkriva da se nova ruta gradi direktno kroz teritoriju njegovog plemena. Za to je zaslužan prevarant Santer (Mario Adorf), koji želi da se obogati kroz ovu intrigu. On takođe traži zlato Apača.

Da bi postigao svoj cilj, sklopio je pakt sa ratobornim Kiowama. Ali njemački inženjer (Lex Barker), koji je planirao željezničku prugu, saznaje za taj plan. Navodni “Greenhorn”, (novajlija), brzo dobija posebno ime zahvaljujući svom izgledu: Old Shatterhand. Uz podršku svog čudnog prijatelja Sama Hawkensa (Ralf Wolter) i drugih pratilaca, želi uloviti Santera i spriječiti mogući rat s Apačima. Neprepoznat, Old Shatterhand oslobađa Winnetoua iz ruku Kiowa, ali se i sam ubrzo nađe zarobljen od strane Apača. Zahvaljujući posredovanju Winnetouove sestre Nscho-tschi (Marie Versini), situacija se raščistila. U znak pomirenja i prijateljstva, Winnetou i Old Shatterhand postaju krvna braća na svečanoj ceremoniji. Ali u potrazi za Santerom, njih dvojica se i dalje suočavaju sa ozbiljnim udarcima sudbine.

Prva avantura Winnetoua i Old Shatterhanda: Sa adaptacijom istoimenog romana Karla Maya, Harald Reinl je 1963. režirao njemački vestern koji je ubrzo postao kultni film. Nudi mješavinu akcije i avanturističke romanse s nezaboravnim zvijezdama Pierreom Briceom i Lexom Barkerom. Mario Adorf, Ralf Wolter, Dunja Rajter i Chris Howland mogu se vidjeti i u drugim ulogama. Godinu dana ranije, režiser je već snimio filmsku adaptaciju romana Karla Maya, “Blago u srebrnom jezeru”. Međutim, njegov književni izvor nije jedno od klasičnih djela njemačkog autora, već je klasifikovan kao omladinska priča, u kojoj Old Shatterhand ne nastupa kao pripovjedač u prvom licu. Oni su se pojavljivali u časopisu "Der gute Kamerad", “Dobri drug” od 1887. godine.


Uloge u filmu “Winetou1”:

Old Shatterhand - Lex Barker

Winnetou - Pierre Brice

Santer - Mario Adorf

Nscho-tschi - Marie Versini

Bill Jones - Walter Barnes

Sam Hawkens - Ralf Wolter

Intschu-tschuna - Mavid Popović

Belle - Dunja Rajter

Jefferson Tuff-Tuff - Chris Howland

Režiser - Harald Reinl

(film)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen