Samstag, 30. Dezember 2023

Zimske radosti - Kad je snijeg bio bijel...

 












Zimske radosti - Prekrasne zimske ilustracije poznatog čaškog slikara Josefa Lade

Prekrasna stara boemska arhitektura.

Slike slatkog i jednostavnog života

Podsjećanje na djetinjstvo, snijeg, zime, novogodišnje čestitke..tako slatko i nezaboravno.

Mir ljudima dobre volje.


O autoru:

Jozef Lada (češ. Josef Lada; Hrusice, 17. decembar 1887 - 14. decembar 1957) je bio češki slikar, ilustrator, scenograf i pisac.

Rođen je u porodici hrusičkog obućara Josefa Lade (1847–1904) i njegove supruge Elizabete, rođene Janovska (1843–1912), kao najmlađe od četvoro djece. Imao je brata Františka (1870) i sestre Antoniju (1877) i Mariju (1881). Kao šestomjesečni dječak pao je na obućarski nož i povredio je oko. Otada je vidio samo na jedno oko i nedostajala mu je prostorna vizija što je kasnije uticalo na njegov umjetnički izraz. U Prag odlazi 1901. da bi se školovao za soboslikara i slikara pozorišnih dekoracija. Nakon godinu dana počinje da uči za zlatara i knjigovezca. U slikanju je bio samouk i postepeno je razvijao svoj prepoznatljivi stil sa snažnim linijama i zaobljenim oblicima figura. Njegovo rodno mjesto mu je često bilo inspiracija za njegove slike.

U više navrata Josef Lada pokušao se upisati na prašku Umjetničko-industrijsku školu, ali je uspio samo da upiše večernje kurseve (1905). Tada započinje i njegova saradnja sa ilustovanim časopisom časopisom "Švanda gajdaš" (Švanda dudák). Već naredne godine pojavljuju se njegove prve ilustracije u knjigama i počinje njegova duga saradnja sa praškim izdavačkim kućama i brojnim humorističkim listovima. Od te godine datira i njegovo poznanstvo sa Jaroslavom Hašekom. Njegova prva knjiga "Moja abeceda" objavljena je 1911. a tema su narodne izreke. Saradnja sa Hašekom donijela mu je svjetsku slavu posebno nakon 1923. godine kada je objavljen roman "Doživljaji dobrog vojnika Švejka u Prvom svjetskom ratu". Jozef Lada je najveće priznanje dobio nakon Drugog svjetskog rata kada je proglašen narodnim umjetnikom. Sve do svoje smrti 1957. godine ilustrovao je knjige drugih autora, objavljivao vlastite slike i priređivao izložbe. Iako je posezao za različitim umjetničkim izrazima njegov rad se uvijek temeljio na narodnoj tradiciji. Pikaso ga je jednom prilikom proglasio za najvećeg češkog slikara.

Sa Hanom Budejickom (1888–1950) oženio se 18. juna 1923. Imao je dvije ćerke Alenu (1925–1992) i Evu. Alena je takođe bila slikar i ilustrator. Objavila je 1963. godine knjigu o svom ocu pod nazivom "Moj otac Jozef Lada" koja je prodana u preko 9000 primjeraka. Ćerka Eva rođena je 18. decembra 1928. i bila je nadareni pijanista. Poginula je prilikom bombardovanja Praga 14. februara 1945. godine.

(wiki)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen