Freitag, 22. Dezember 2023

Iz stare štampe - Prije 37 godina, Velež - Jugoslavija 4:3

 




U Večernjem listu od 22. decembra 1986.g. objavljen je izvještaj sa prijateljske utakmice koju su na stadionu pod Bijelim Brijegom odigrali Velež i reprezentacija Jugoslavije.


"Veležovi poletarci sa 4:3 pobijedili Osimovu nogometnu reprezentaciju

Pljuska za Novu Godinu

"Rođeni" su igrali bez Tuce, Pregraga Jurića, Gorana Jurića, Skočajiča, Matijevića i Prskala, ali su zato imali jednog Zijada Repka, rezervnog nogometaša, koji je kroz odbranu "plavih" prolazio kao voda kroz mrežu.


Velež – Jugoslavija 4:3

Stadion pod Bijelim brijegom. Teren vrlo dobar. Vrijeme hladno i kišovito.
Gledalaca 5000.

Sudac M. Čolić (Sarajevo)
Strijelci: 0:1 Đelmaš (10), 1:1 Gudelj (30), 2:1 Gudelj (41), 2:2 Tuce (57 - 11 m), 2:3 Mihajlović (80), 3:3 Popović (83), 4:3 Gudelj (85)
Velež: Petranović 6,5, Šišić 6,5, Hadžiabdić 7, Kalajdžić 6,5 (od 46. Gosto), Đurasovie 6,5, Jedvaj 6,5, Repak 7,5, Međedović 7, Gudelj 8,5 Karabeg 7, Popović 7
Jugoslavija: Ravnić 5 (od 46. Ladić 5), Bmović 5, Baljić 5 (od 46. Munjaković 5), Arslanovic 6, Elsner 5, Katanec 5, Đelmas 5 (od 46. Mihajlović 6), Škoro 6, Jurić 5, Savičvić 5, Tuce 6


Mostar - Druga provjera jugoslavenske sveučilšne nogometne reprezentacjie nakon one u Titogradu (1:1) bila je u lijepom Mostaru. Svi su je očekivali s nestrpljenjem. Pet tisuća gledalaca, dobra atmosiera i već se u 10. minuti Đelmaš naklonio nakon odličnog Tuceovog centaršuta. U 18. minuti prodor Savičevica, fina, duboka lopta za utrčalog Škoru, efektan, pravodobni udarac | dobra obrana Vukašina Petranovića.
Medutim, domaćin se nije doimao kao nezreli sastav, premda je nastupio bez Barbarića, Skočajića, Matijevića, Gorana Jurića i Prskala. Dakako i bez Tuce odnosno Predraga Jurića koji su igrali za »plave«, prolazi relativno brzo. Sada je 22. minute. Predrag Jurić u stilu Zlatka Vujovića (na utakmici s Englezima na Wembiyju) sam samcat snažno sa tri-četiri metra puca visoko iznad vratnice! Učestali su prodori Veleža, publika se češće oglašava, ali rezultat se ne mijenja.

U 25. minuti zdesna Zijad Repak, rezervni igrač Mostaraca, koji izgledom podsjeća na Maradonu, a inače je velemajstor malonogometnih poteza, pucao je silovito, alı je Ravnić obranio taj udarac. Začuđujuće, reprezentacija se kvalitetom sasvim izravnala s uglavnom nepoznatim predstavnicima mostarskog nogometa. koji u posljednje vrjjeme postižu vrlo. Vrijedne rezultate. Jalovo je to, kad je riječ o reprezentaciji Jugosiavije. U 20. minuti centaršut Đelmaša, nikoga da prihvali tu loptu, pa
druga postava igrača trenera Duska Bajevića bez imalo problema kreće prema sredini terena koju su zaposjeli razvikani suparnici.
Na granici fantastičnog: Repak je uposlio Međedovića, ovej idealno centrirao prema Gudelju i prekrasan pogodak glavom kraj pomalo usnulog Ravnića – 1:1.
I umjesto prirodnog ubrzanja da se respektirajući gost kvalitetom bar izjednači sa svojim domaćinom, ništa od toga. Velež je taj koji se ne miri sa statusom žrtve. U 37. minuti gledalište se uskomešalo. Kiša.
Da li de zakišiti ne vrlo dobro održavanom mostarskom travnjaku. Mogu 1i probrani predstavnici jugoslavenskog nogometa bar donekle popraviti početni dojam? Ne, 40. minuta i opet taj rastom niski Zijad Repak prolazi kroz odbranu "plavih", lopta prema praznoj mreži (Ravnić je bio prevaren), doslovce na crti Elsner će loptu uputiti prema desnoj strani igrališta. |I, gle vraga, samo minutu poslje toga 2:1 za VeIež. Strjelac nezaustavijivog udarca bio je Vladimir Gudelj (19) Mladac je u dosadašnjem dijelu prvensiva dao čak 10 pogodaka i prvi je mostarski strijelac.
|Nakon 15-minutnog odmora priželjkivali smo bolju igru reprezentativaca. Đurasović i Šišić su u 57. minutu ometali Škoru u šesnaestercu i sudac Čolić je zazviždao, a Tuce je po kiši s bijele točke izjednačio na 2:2.
Osimova odluka da umjesto Ravnića, Kataneca i Đelmaša uđu Ladić, Munjaković i Mihajlović nije revolucionirala igru raprezentacije. Radmilo Mihajlović je prevario Petranovića bio je 2:3, Potom je Popović iskusnim potezom svladao Ladića. Bila je to 83. minuta i 3:3, 120 sekundi prije nego što će Gudelj učiniti Baljića zaista smiješnim na desnoj strani igralšta. Riječju snažni Gudelj poigravao se s reprezentativnim braničem, a kada mu je bilo dosta - jednostavno je opalio kraj Ladića. Bilo je to 4:3 za "anonimce" i velika pijuska - nova - Osimu | nogometu za sretnu Novu 1987. godinu.
Z. Tripković"

(1986. ponedeljak, 22. XII Večernji list)

prilozi, izvod iz Večernjeg lista, 1986. FK Velež sezona 1986/87.

priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrenčić)

(cidom)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen