Mittwoch, 13. Dezember 2023

Sa stranica stare štampe: Fudbalske utakmice 1939. godine, list Pravda i Jadranski dnevnik, 1939.

 


U dva članka iz stare štampe iz 1939. godine, izvješteno je o odigravanju humanitarnih utakmica, koje su igrali mostarski klubovi.

Iz lista "Pravda" od 19. februara 1939. saznajemo da su Velež i Zrinjski odigrali utakmicu za otpuštene mostarske radnike.

U drugom članku iz lista "Jadranski dnevnik" od 29. aprila iste godine, saznajemo da su mostarski klubovi Velež, Zrinjski, JŠK i Vardar napravili turnir, a prihod je išao za porodice unesrećenih rudara u Kaknju.


"Mostarski futbaleri igraju u korist otpuštenih radnika

Prošle nedelje mostarski futbaleri učinili su jedno humano delo. Oni su se pobrinuli da za otpuštene radnike prirede jednu nogomentnu utakmicu.

Inicijatori ove priredbe bili su mesni klubovi "Velež" i "Zrinjski",

Dan je bio odličan, poseta velika, a i sama utakmica je protekla u pravom prijateljskom sportskom tonu. Igra se završila zasluženom pobedom "Veleža", a rezultat je 2:1, Utakmicu je objektivno vodio g. Buha."


Sport

Turnir mostarskih klubova u korist porodica unesrećenih rudara u Kaknju.

Mostar, 29. aprila. Ovde su četiri mostarska kluba priredila turnir u korist porodica unesre

enih rudara u Kaknju. Na igralištu Zrinjskog okupilo se oko 1500 gledalaca, koji su navijanjem pratili utakmice. Klubovi su igrali 2 puta po trideset minuta. Kao prvi par nastupili su HŠK "Zrinjski" i RŠK "Velež", drugi par je bio JŠK - ŠK "Vardar".

Prvi par

Zrinjski – Velež 1-0 (0-0)

Ova utakmica nije pokazala skoro nikakav nogomet, naročito u drugom pol. kad su igrači izmoreni i pod uticajem jakog sunca popustili, igrajući ležerno. Igrači su se trudili da dadu gol, što im u prvom pol. ne uspijeva. Tek u drugom pol. Zrinjski polučuje jedini gol po Buhaču. Oba kluba dala su slabu, ali jednaku igru.

Po svršetku prve utakmice igra drugi par

JŠK – Vardar 2-0 (0-0)

Oba kluba počinju naizmjeničnim navalam, ali Vardaru kvari pretjerani dribling pojedinaca, te tako ništa i neiskorišćavaju. U prvom pol. Vardar više napada i nekoliko puta opasno puca, bet rezultata. Pred kraj prvog pol. u jednoj gužvi pred golom JŠK Matić igrač JŠK sudara se glavom sa igračem

Vardara Novakovićem, te posljednjeg oblijeva krv i iznose ga sa igrališta, Prvo poluvrijeme se završilo bez golova.

U nastavku igre JŠK napada, te mu naposlijetku uspijeva da poluči vodstvo po Erdeljanu jednim sjajnim volejem po zemlji 1-0 z JŠK. Sad JŠK još više napada te daje golmanu Vardara da se istakne nekoliko puta koji brani nekoliko oštrih šuteva. Pred kraj drugog pol. Tončuh daje drugi gol za JŠK i tom rezultatom završava ova utakmica.

Kao finalisti sastali su se

ZRINJSKI – JŠK 3-0 (1-0)

Ova igra odlikovala se sa mnogo lijepih poteza i momenata. Naročito se u tome istakao Zrinjski, koji je predveo jednu od svojih najljepših igara. Igrači i kao pojednici i tim kao cjelina pokazali su xeoma lijepu tehničku igru. Igra počinje sa nekoliko naizmjeničnih navala, ali vidi se da su napadi Zrinjskog opasniji. Nekoliko neiskorišćenih kornera sa obadvije strane. U 18 minuti poslije jedne lijepo izvdene kombinacije Zrinjski postiže vodstvo po centru Komljenoviću mlađem, koji je junak dana. Malo kasnije krivicom golmana Zrinjskog koji je istrčao i ostavio prazan gol, malo da ne dolazi do izjednačenja. Tončuh igrač JŠK iskoristivši prazan go puca, bek Zrinjskog Rebac trči za loptom i u zadnji čas je odbija.

Drugo poluvrijeme nastavlja se neprestanim napadima raspoložene navale Zrinjskog. Dobro branjenje golmana JŠK spasilo ga je od mnogo većeg rezutata. U 15 minuti drugog poluvremena Buhač daje drugi gol za Zrinjski. Igrači JŠK su smalaksali, te ne mogu odolijevati napadima Zrinjskoga. Nekoliko opasnih šuteva je preko gola JŠK. U 26 minuti Šunjić vodi prema golu sam, u kaznenom prostoru stiže ga bek JŠK Mišković i ruši, te sudija dosuđuje jedanaesterac, kojeg pretvara u siguran gol. Najbolji na terenu bio je Komljenović II, a pored njega istakli su se naročito Novak, Rebac i Komljenović I kod Zrinjskoga, a od JŠK golman Janjić i Simić (Amerika).


prilog: Mostar, razglednica 1939.

priredili: Armin Džabirov, Tibor, Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen