Freitag, 1. Dezember 2023

Sa stranica stare štampe – Premlaćeni prevarant, 1940.

 


U listu "Vreme" dana 9. juna 1940. godine objavljen je članak o premlaćemnom prevarantu.


"Seljaci premlatili prevaranta koji je dozivao zle duhove i davao ljubavne napitke

Mostar, 8. juna.- Seljaci iz Gornjeg Podveležja, koji se nalazi 8 kilometara od Mostara, juče su premlatili Ahmeta Sarajlića, prevaranta, koji se lažno predstavljao kao muslimanski sveštenik, a koji je idući od sela do sela, pogađao ljudima sreću, a devojkama davao razne ljubavne napitke, da pridobiju voljenog muškarca.

Sarajlić je dugo vremena boravio u Mostaru i bavio se "proročanskim poslovima" prizivao duhove i proricao budućnost, a u trenutku kad je vlast trebala da ga uhapsi on je nestao.

Pre dva dana došao je u Podveležje i seljaci su se oko njega okupili da vide kako saziva zle duhove. Međutim, on se poslužio originalnim trikom na taj način, što je uvek pre početka dozivanja zlih duhova stavljao u zemlju karbit na nekoliko mesta pa je onda neprimetno taj karbit polio vodom usled čega se pojavljivao dim. To su bili zli duhovi.

Ali ovog puta, Sarajlić je bio loše sreće. Jedan mladić je dugo godina služio u Mostaru u trgovini i znao je šta je karbit i njegovo dejstvo, pa je po mirisu koji se razvijao iz zemlje, uspeo da demaskira sveštenika. Kad su seljaci videli da su prevareni, revoltirani vezali su Sarajlića za jedno drvo i primlatili ga. Danas je nađen onesvešćen i privezan o jedno drvo."


prilog: Velež pod snijegom, ilustracija

priredili: Armin Džabirov, Tibot Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen