Dienstag, 27. Januar 2015

Svaki dan ima svoj „dan prije“

Svaki dan ima svoj „dan prije“

Sarajevski atentat izvršen je 28. juna 1914. godine, i bio je iskra koja je zapalila svijet onog vremena. Dan prije atentata, 27. juna, prestolonasljednik Ferdinad bio je u posjeti Mostaru i tom prilikom poriređen mu je svečani doček na Musali, o čemu svjedoče sačuvane fotografije...na slici slici iz Mostara 27. juna 1914 godine, uočljivo je kako je izgledala Musala onog vremena, čak je i Alajbegovića česma bila uz džamiju, a kasnije je premještena na drugu stranu kod parka...a na naslovnoj slici je doček Ferdinanda na željezničkoj stanici u Mostaru...





 
Iduće godine Evropa se sprema da obilježi stotu godinu od ovog događaja. Centralni dio planiranih aktivnost obavice se baš u Sarajevu...

Evropa će obilježiti 100 godina od Sarajevskog atentata

Vlada Francuske predvodi grupu evropskih zemalja koje pripremaju planetarno obilježavanje 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, a značajan dio planiranih aktivnosti dogodit će se u Sarajevu, ekskluzivno saznaje "Dnevni avaz". Glavni grad BiH, kako saznajemo, tokom juna 2014. bit će centar Evrope i svijeta, ali će se aktivnosti nastaviti i tokom cijele godine, s obzirom na to da se 2014. obilježava i 30 godina od Sarajevskih zimskih olimpijskih igara.


Detalji planiranih aktivnosti bit će saopćeni na pres-konferenciji koja će biti organizirana početkom naredne sedmice u Sarajevu, a iznijet će ih francuski ambasador u BiH Rolan Žil (Roland Gilles). Kako saznajemo, još je bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) formirao ured čiji je zadatak planiranje i priprema projekata vezanih za obilježavanje početka Prvog svjetskog rata.


Više od milion Francuza poginulo u Prvom svjetskom ratu, zbog čega ova zemlja ozbiljno doživljava obilježavanje godišnjice Sarajevskog atentata. Behmen, koji je i počasni član ove fondacije, potpisao je saglasnost da Fondacija u svom nazivu sadrži ime glavnog grada BiH, a počasni predsjednik je aktuelni ambasador Francuske u BiH.


Inače, Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata, do tada najvećeg u historiji čovječanstva. Gavrilo Princip, član tajne organizacije "Mlada Bosna", izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914. godine u centru Sarajeva.


Dan prije atentata, prestolonasljednik je sa suprugom boravio u Mostaru.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen