Sonntag, 25. Januar 2015

Sedam skakačica sa Starog mosta u Mostaru

(prebačeno iz arhive ukinutog bloga: http://memorylimit.blogger.ba/arhiva/2013/03/17/3505412)

 
Sedam skakačica sa Starog mosta u Mostaru

 

I dame su nakada letjele sa Starog Mosta u Mostaru

 

U nekoliko oskudnih tekstova stoji da je do sada, kroz istoriju, sa Starog Mosta u Mostaru skočilo svega sedam žena, a novode se imena samo njih, četiri, pet. Pokušaćemo odgonetnuti koje su to odvažne dame bile, pogotovu, što dolaze mlađe, nove sange. Lani se na skok odlučila Konjičanka Dajana Dangubić. A bilo ih je čini se još nekoliko, tako da broj sedam više ne važi.

 
(na slici: kako je prenešeno, Jeanne d’Arc, slovenka sa osmjehom pri skoku sa mosta)

Svako vrijeme i svaka generacija u Mostaru iznjedrili su po nekoliko vrhunskih skakača. Najcjenjeniji i najčuveniji je, nesumnjivo, Emir Balić, trinaest puta pobjednik u skoku na glavu sa Starog mosta. Interesantno je da je bilo i odvažnih djevojaka koje su skakale sa Starog mosta od kojih su najpoznatije Seka Vasković, Sabina Vasić, Zijada Demirović Humo i Paulina Šešeljević. 

Paulina Popovac, Mostarka koja je svojevremeno skakala sa Starog Mosta kao jedna od rijetkih žena, skakačica, gostovala je u programu Al Jazeere. Posljednjih godina Popovac se nalazi u žiriju za ocjenjivanje skokova.

Sa Starog mosta u Mostaru skaču se dvije osnovne discipline i to na noge i glavu. Specifični uslovi kao što su; visina skakaonice, brzina i dubina rijeke, podvodnim stijene, grebeni, ili pežine, kako ih u Mostaru zovu, stvorili su i odgovarajuće stilove pojedinih skokova. Najpoznatiji stil skoka na glavu je "lasta", zatim "prevoj" i "avion", a na noge se skače "polulet", "let", "ćupica" i najelegantniji stil "štanga".

Skok na glavu, "Lasta", smatra se najprivlačnijim i najcjenjenijim stilom. Prilikom natjecanja stručni ocjenjivački sud, sastavljen od iskusnih skakača, ocjenjuje tri elementa: držanje na mostu pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata.
O hrabrim letačima sa Starog mosta u Neretvu snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova. Najpoznatiji od njih, "Dječak i most", dobio je nagradu za kameru na Svjetskom festivalu dokumentarnog i TV filma u Londonu 1971. godine.

Skok sa Starog mosta prikazan je u igranim filmovima „Smrt gospodina Goluže», „Hajde da se volimo“, Derviš i smrt“. U filmu Hajde da se volimo III,  Lepa Brana skače sa Starog Mosta, a u umjesto nje skok izvodi Jadranko Fink.

Skok sa Starog mosta je velik i neustrašiv čin, jednako velik i priznat uspjeh za sve dječake, djevojke i mladiće, koji se odluče na tako opasan i hrabar pothvat.

Bilo je i odvaznih djevojaka koje su skakale sa Starog mosta. Ostale su upamćene Seka Vaskovic, Zijada Demirovic Humo i Paulina Šešeljevic


Na 446. skokovima, 2012. godine, u revijalnom dijelu, sa Sarog Mosta je skočila Dajana Dangubić, Konjičanka.

 

U revijalnom su dijelu programa nastupili veterani skakači, te gosti iz zemalja u okruženju zaduženi za figurativne skokove, a našlo se mjesta i za jednu djevojku, Konjičanku, Dajanu Dangubić, koja se današnjim skokom pridružila tek nekolicini žena koje su skakale u historiji takmičenja skokova. Mostarac Lorens Listo pobjednik je 446. skokova sa Starog mosta i odbranio prošlogodišnju titulu najboljeg u kategoriji skokova na glavu, a današnja pobjeda mu je ukupno 6. u 13 nastupa do sada.
446. skokovi

Ove godine na skok se odvažila i jedna žena. U revijalnom dijelu programa Konjičanka Dajana Dangubić skokom na noge možda je ulila hrabrost drugim ženama da se odvaže i skoče 25 metara od mosta do hladne Neretve.

O tačnim imenima sakakčica otvorili smo diskusiju na facebooku i po forumima. Izvodi iz diskusija:

Mostarski Ikari (MOSTARI): Ovo je Jeanne d'Arc...na gornjoj slici...

Tahir Amerisa Redjovic: Prije dvije godine je skocila djevojka po imenu Lili radila je kod Safeta...

U intervjuu sa Sabinom Vasić za Dnevni list 2010. godine spomenuto je sedam skakačica. 446. skokovi su bili 2012. a na njima je u revijalnom dijelu skakala Dajana Dangubić. Tahir kaže da je ta Lili, što je radila kod Safeta, skakala prije dvije godine, to bi bilo 2011.godine. Znači nije ih više sedam, nego devet.

 

Azra Kovac-Masinovic: Kako se niko nemože sjetit rahmetli Miske, kad je skočila sa Starog mosta, čisto za raju .To je bilo otprilike 94- 95. Skocila je kao što sam napisala, čisto za raju... Nek joj je rahmet duši .

Važno bi bilo zabilježiti tačna imena ovih odvažnih žena, djevojaka,da ostanu za istoriju....Naprimjer, rahmetli Miska...ili ova mala Lili...kako su se tačno zvale...jer njihovu hrabrost i odvažnost treba poštovati...i zabilježiti, da ostane vječno zapisano...

Zdenko Boskovic: slovenka sa osmjehom sa mosta...opa..

Nihad Milanović: Ja sam mislio da je ovo Čakara..ko se sjeca nje??

Nihad Milanović: Jedina zena koja je skakala na glavu

Adem Pajevic: ja se sjecam Čakare. Skakala je i za lovu sa Zeljkama.

Komentari sa jedne druge stranice: skakala je i djevojka pod nadimkom Čakara, skakala je čak i na glavu, i to za lovu , sa Zeljkama….prenosim onako kako je tamo napisano...

Nadam se da žemo vrlo brzo dobiti konačnu listu skakačica do ove godine...

Ko zna, možda se ljetos na skok odvaži neka nova, mlada, lijepa, hrabraa.

Pratićemo.
 
 
priredio: Smail Špago
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen