Sonntag, 25. Januar 2015

Objekat kojeg više nema na Hendeku

Objekat kojeg više nema na Hendeku…


Objekat kojeg više nema na Hendeku…

… i koji tu nikada nije trebao ni biti…

 ... uza sami Stari most u Mostaru …

 (fotosi 1941. 1945. 2013.)

 hendek (turski) = jarak, kanal

Na Starome mostu, na tzv. Hendeku, na platou koji se nalazi pred sami izlazak na Stari most sa desne strane iz pravca Potkujundžiluka, na fotografijama snimljenim u periodu između 1920. i 1945. godine vidljiv je jedan objekat, koji se ni počemu nije uklapao u ambijent Starog grada. Generecije rođene poslije II svjetskog rata godine ni ne pamte ovaj objekat, jer je srušen 1945. godine. Na tom mjestu sada se nalazi se proširenje, uza sami Most, sa koga turisti i oni koji pohode Stari most pravi jedan obavezan snimak.

Na ovom platou, tamo dvadesetih godina prošlog vijeka, mostarska opština je izdala dozvolu za gradnju jedne betonske građevine (?). U njoj se nalazila prodavaonica, a kako je to vidljivo sa natpisa na starim fotografijama, bila je u vlasništvu nekog Golubovića. Jedino po čemu je ostala poznata je bilo, da se sa ravnim betonskim krovom ni po čemu nije uklapala u okolni ambijent i arhitekturu staroga dijela grada. Tek naknadno, objekat je pokriven bijelim kamenim pločama. Ovo građevinsko ruglo uklonjeno je nakon završetka II. svjetskog rata. Zabilješke o razlozima uklanjanja ovoga objekta ne nalazimo, a teško je pretpostaviti da su za ondašnju vlast razlozi bili neuklapanje u starogradsku jezgru ili neodgovarajuća građevinska dozvola. Najvjerovatniji razlog je bio, što je vlasnik za vrijeme II. svjetskog bio na suprotnoj strani, pa se nova vlast obračunala s njim, rušeći ovaj objekt.

Na fotografijama: objekat u periodu 1941. i prije, rušenje 1945, i današnje proširenje na Hendeku, omiljeno mjesto, na kome se okupljaju turisti i kasni noćni šetači.
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen