Sonntag, 25. Januar 2015

Poslednje Ćirino putovanje

Poslednje Ćirino putovanje


Poslednje Ćirino putovanje

 

Od Ploča do Mostara hiljade građana ispratilo „Ćiru“. Jela Jerković je poslednja „Ćirina“ žrtva.

 

(Napomena: Preuzeto iz lista Politika, izdanje 6.11.1966.g)

 

Jutros oko 7:30 časova, na železničkoj stanici u Pločama, prepunoj putnicima kojima je pružena prilika da se besplatno voze do Sarajeva, krenuo je uzanom prugom poslednji ’’Ćira’’

Poznato je zapravo da se upravo danas zatvara pruga uzanog koloseka Ploče – Sarajevo koju će za dvadesetak dana zameniti moderan kolosek, pa je zato ova poslednja kompozicija ’’ćire’’ ispraćena sa svim počastima prema onome koji odlazi i koji ima ogromne zasluge za razvoj celog ovog kraja. Poslednja kompozicija je imala broj 11, lokomotiva je nosila registarski broj 83-146, dok je poslednja vuča poverena najstarijem mašinovođi na ovom delu pruge Aliji Kle…( na žalost nečitko prezime ) i ložaču Zdravku Ljoljiću.

Još sinoć, iako je u Pločama bila gotovo olujna noć, pošto je jugo duvao brzinom od oko 90 km/h, Gojko Brkan i Vlado Vrankić, šef i otpravnik vozova na ovoj stanici, okupili su železničare koji su cvećem okitili celu kompoziciju. Neposredno pred polazak kompozicije oko 1500 građana Ploča okupilo se u stanici. Oni su pesmom ispratili ’’ćiru’’ na njegovo poslednje putovanje.

Stotine hiljada građana čekalo je kompoziciju na svim usputnim stanicama do Mostara, naročito u Metkoviću i u Čapljini. Oni su ovacijama dočekivali i ispraćali starog ’’ćiru’’. To je i razumljivo jer ova mala kompozicija sa svega šest vagona, na neki način je simbolizovala osam decenija postojanja uzane pruge Sarajevo – Ploče koja više nije mogla da se odupre zahtevima novog vremena, pa je zato morala da ustupi mesto praktičnijoj i savremenoj.

Zanimljivo je da cela ova ceremonija nije mogla da prođe bez nesreće. U stanici Opuzen Jela Jerković, 40-godišnja domaćica iz Norinske Kule , u trenutku kada je voz nailazio, pokušala je da uskoči, ali se saplela, pala između tračnica i na mestu ostala mrtva. Tako je ona postala poslednja žrtva pruge uzanog koloseka Sarajevo- Ploče.
.

Oko 12:30 časova ’’ćira’’ je stigao u Mostar, gde ga je dočekalo preko 10 000 građana načičkanih uz prugu, od prvog signala na ulasku u grad pa do železničke stanice. U samoj stanici vrilo je kao u košnici. Svi su nastojali da se što više približe kompoziciji. Ulazeći u stanicu lokomotiva je otegnutim zvižducima uspela da dočara jauke i stvori kod prisutnih psihozu za onim što zauvek odlazi. Kompoziciju je dočekala vojna muzika, a odmah zatim na improvizovanoj tribini od ’’ćire ’’ su se oprostili Ivan Pehar član kolektiva železničkog čvora u Mostaru i Radmilo Andrić potpredsednik mostarske Skupštine.  Tačno u 13:00 časova ’’ćira’’ je iz Mostara krenuo na svoje poslednje putovanje za Sarajevo.

(Z. Bostandžić)

 

Priredio:Tibor Vrančić

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen