Montag, 26. Februar 2024

Prije 122 godine - Puno buke oko prašine

 


-Prvi usisivači za prašinu-


Prvi uređaji doveli su Huberta Cecila Buta na sud. Engleski inžinjer je imao najbolje namjere sa svojim izumom: dobro održavan dom u kome se prašina više ne diže prilikom metenja - već se usisava. Ali mašina, koja je na kolima dovožena do kuće kupca, bila je preglasna. Buka motora dok je usisavala prljavštinu kroz 240 metara dugačko crevo nervirala je komšije. Kočijaši su prijavili Buta jer su njihovi konji bježali od buke mašine.

Srećom, oslobođen je optužbi. 25. februara 1902. osnovao je prvu kompaniju za proizvodnju usisivača u Londonu: Vacuum Cleaner Company. Uređaji su postajali sve tiši i lakši za rukovanje. Jednog dana, dok je čistio Westminstersku opatiju, priča se da je jedan od tih uređaja privukao pažnju kralja Edvarda VII. Uređaj je nakon toga korišten i u Buckinghamskoj palači. Fino Londonsko društvo je odmah prihvartilo modernu tehnologiju čišćenja. Pozvali bi ljude na čaj kako bi im pokazivali tehniku.

Usisivač uskoro postao društveno prihvatljiv. Ovo preduzeće za proizvodnju usisivača je postojalo sve do 2006. godine. Pri kraju postojanja je proizvodilo industrijske usisivače.

A svi oni, koji vode svakodnevni rat protiv prljavštine na tepihu kod kuće, također bi trebali biti zauvijek zahvalni Hubertu Cecil Boothu.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen