Donnerstag, 9. November 2023

Prije 30 godina – Srušen stari Stari most

 


Prije 30 godina – Srušen stari Stari most

Mostarci danas uz bolna sjećanja i kao lekciju iz koje treba učiti obilježavaju 30. godišnjicu rušenja Starog mosta, kad je 9. novembra 1993. godine u 10:16 sati nakon serije granata ispaljenih s položaja HVO-a srušen simbol Mostara i Bosne i Hercegovine.

Datum rušenja Starog mosta svake godine tačno u vrijeme kada je on bio srušen u Neretvu tradicionalno obilježava Klub skakača u vodu Mostari uz skok bez aplauza s luka obnovljenog mosta, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Obilježavanje tog događaja svake godine okupi građane i javne ličnosti na Starom mostu od kuda se uz sjećanja na najtužniji trenutaka u historiji Mostara šalju poruke mira i suživota.

Stari most je UNESCO-ova svjetska baština koji je, 1566. godine kad ga je sagradio turski neimar Mimar Hajrudin bio najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.) most je djelomično oštetila Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA), a 9. novembra 1993. godine je srušen u Neretvu nakon višesatnog granatiranja s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je svečano otvoren te godinu nakon toga uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Prepoznatljivi je simbol Mostara i BiH širom svijeta i mjesto održavanja tradicionalnog takmičenja "Skokovi sa Starog mosta", koje ima dugu historiju od 456 godina te je od 2015. godine i stanica "Red Bull" Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što ima i veliki turistički značaj u svijetu za čitavu našu zemlju.

(klix 20231109)



Don't Forget 9. novembar 1993

" ... Nikad se Pariz po Ajfelovom tornju zaljubljenom u nebo, niti Rim po kupolama Crkve Svetog Petra na koje nebo prilegne da se odmori, niti London po Big Benu koji otkucava koliko nam je vremena ostalo i upozorava na prolaznost, niti se ijedan grad poistovjećivao i prepoznavao po nekoj ljudskoj gradjevini kao Mostar po mostu kojeg su odnekud zvali Stari. A ponasao se mladalačkije i djelovao svjezije od svih ostalih mostova Mostara. Po srodstvu im bijase brat, a po godinama im je mogao biti cukun – cukun djed. Svu su mladju bracu smakli prije njega, na kucnom pragu, pred ocima onih, koji su ga najvise voljeli. Ispratio ih je sa tugom, velika je pravda, a mala utjeha sto pocivaju zajedno u vodama Neretve. Tako ce zauvijek ostati u zagrljaju jedine koju su kroz zivot voljeli. Mostovi su najvjerniji ljubavnici pod beskrajnom kapom nebeskom.

Mostovi se, inace, grade kako covjek ne bi morao naokolo. Da preprijeci, da mu je blize tamo gdje mu se hoce. S mostovima, obale se rukuju i orodjuju. Mostovi su okamenjene duse pomrlih duga, nad vodama. Ni jedna gradjevina, sto je covjek s pamecu i dusom smisli nema toliko duse kao most. I nijedna, covjeku i zavicaju nije tako privrzena kao most. Mostovi od svih gradevina nose najvise ljudskog u sebi. Most je najblizi covjekov rodjak. A opet, ne bi mosta slicnom ovom mostarskom, pogubljenom. Mostovi su i pocesto nalik jedan drugom. A ovaj bi nalik samo sebi ili mjesecevom luku sto se ogleda u vodama Neretve, dok je noc tiha, a mjesecina blaga. Svi mostovi krvavim betonskim ili zeljeznim korijenima, pricvrscuju se za obale i rastu iz njih. Samo je Stari most u Mostaru niknuo i vjekovao u dvostihu:

"Ovaj je Most sagradjen kao luk duge.

Ima li mu slicna u svijetu, Boze moj ...."

Iz teksta Mise Marica BIO JEDNOM JEDAN MOST, objavljenom u casopisu MOST, decembra 1995.

(Deni/20231109)





Mostarski most

Neumjesno bi bilo u ovom času raspravljati o ljepoti Mostarskog mosta, o njegovu skladu s okolinom, o smjelosti njegove gradnje i bjelini kamena od kojeg je bio isklesan. Za nj me vežu uspomene iz djetinjstva i mladosti. Zvali smo ga naprosto “stari”, kao što se zove oca ili drugara: nalazili smo se “na starome”, kupali se “pod starim”, najhrabriji od nas skakali su u Neretvu “sa starog”. Ispod njega su stijene koje Mostarci zovu pećinama: “Zelenika”, nad kojom su rasli smokva i šipak, “Šuplja” pod kojom je opasni vrtlog (“kapak”), mali i veliki “Soko”, “Glavar” nalik molu u nekoj maloj luci, veliki “Duradžik” na kojem su se dječaci pripremali za “skok sa ćuprije”. Na sva ta mjesta slijetali su galebovi s mora. Tu je Mediteran…

Tu smo živjeli odavno u slozi unatoč razlikama. Moji su prijatelji nosili katolička, pravoslavna i muslimanska imena: prepoznavali smo se više po osobinama, nego po imenima. Nismo voljeli one koji su dolazili sa istočnih ili zapadnih strana, kad su im razlike bile važnije od sloge. Zvali smo ih u srdžbi “grmaljima” i “skutorima”. Kao da smo slutili šta će učiniti od našeg suživota.

Dr.Predrag Matvejević

(LjepoteMostara 20231109)




Objavljen nikada ranije viđen snimak granatiranja Starog Mosta

Za rušenje Starog Mosta u Haškom tribunalu osuđen je Slobodan Praljak

Povodom obilježavanja 30. godišnjice rušenja Starog Mosta, Mostar Memorial & Museum objavio je nikada ranije viđen snmimak rušenja najpoznatijeg objekta u Mostaru. Most je nakon dvodnevnog bjesomučnog granatiranja srušen 9. maja 1993. godine u 10.16 sati.

Na snimku, koji u originalnoj verziji traje 28 minuta, a koji je nastao 8. i 9. novembra 1993. godine, može se prebrojati ukupno 59 ispaljenih projektila na Stari Most. Gađanje sa položaja HVO-a na brdu Hum iznad Mostara trajalo je sve dok most nije oboren u Neretvu. Na snimku koji je objavljen mogu se čuti komentari pripadnika HVO-a o tome gdje bi trebalo gađati, kao i zluradi komentari zbog toga što neće da padne, a sve je praćeno psovkama.

Iz Mostar Memorial & Museum navode kako se snimak nalazio u posjedu pripadnika HV-a, sa kojim su u tajnosti vođeni pregovori o prodaji, koji su trajali četiri godine. Snimak se prvobitno nalazio kod generala HVO-a Slobodana Praljka, koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine, a jedna od tačaka optužnice bila je upravo izdavanje naređenja za rušenje Starog Mosta.


Snimak na linku:

https://youtu.be/DbJjuvEk5os?si=Xdnlpy4Y7VSYO4RZ

(oslobođenje 20231109)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen