Samstag, 4. November 2023

Poslije 53 godine – Uskrsnuće The Beatles

 






Više od pola vijeka nakon raspada Beatlesa, ovih dana je objavljen novi singl legendarnog britanskog benda u kojem su sva četiri člana. John Lennon je prvobitno napisao pjesmu "Now And Then" u prepoznatljivom zvuku Beatlesa 1970-ih i snimio je u svom stanu u New Yorku. Zahvaljujući tehničkom napretku, Paul McCartney (81) i Ringo Starr (83) uspjeli su objaviti pjesmu decenijama kasnije. Nakon Lennonove smrti, njegova udovica Yoko Ono (90) poklonila je Paulu McCaartneyu kasetu sa nekoliko demo snimaka. On je dvije pjesme završio za albume Beatlesa "Antologija" 1995. sa drugim Beatlesima, Georgeom Harrisonom i Ringom Starrom. A pjesma "Now And Then", „Sada i Onda” je ostala nedovršen iz tehničkih razloga, jer Lennonov glas nije mogao biti izvučen sa stare kasete. Koristeći softver umjetne inteligencije koji je režiser Peter Jackson ("Gospodar prstenova") razvio sa svojim timom za dokumentarnu seriju Beatlesa "Get Back" (2021), Lennonovo pjevanje se sada moglo jasno čuti, pola stoljeća nakon raspada Beatlesa. Tako je novi singl legendarnog britanskog benda, mobjavljen sa glasovima sva četiri člana.

John Lenon je prvobitno napisao pesmu "Now And Then" u prepoznatljivom zvuku Beatlesa 1970-ih i snimio je u svom stanu u New Yorku. Zahvaljujući tehničkom napretku, Paul McCartney (81) i Ringo Starr (83) uspjeli su objaviti pjesmu decenijama kasnije. "Konačno smo jasno čuli Lennonov glas", rekao je McCartney u kratkom dokumentarcu o "Now And Then", objavljenom na YouTubeu ovih dana.

Basista i pjevač je završio snimanje zajedno sa bubnjarom Ringom Starrom i dodao električne i akustične gitare koje je George Harrison, koji je umro 2001. godine, već snimio sredinom 1990-ih. Gudačke aranžmane je obezbijedio Giles Martin, sin legendarnog producenta Beatlesa Georgea Martina.

Paul McCartney i njegov drug iz Beatlesa Ringo Starr nazvali su rad na pjesmi "veoma dirljivim". „Kao da je Džon bio među nama“, objasnio je Ringo Star. Sean Ono Lennon, Lennonov i Ono sin, rekao je da je "nevjerovatno dirljivo" ponovo čuti bivše Beatlese zajedno "nakon svih ovih godina otkako je tata otišao". Pjesma je “kao vremenska kapsula”.

The Beatles su objavili da se razilaze u aprilu 1970. Ali "Bwatlemanija" traje do danas. Obožavatelji širom svijeta već su pokušali ponovo ujediniti "Fab Four" uz pomoć UI. Paul McCartney kaže da je dugo raspravljao o tome da li da završe pjesmu "Now and Then” ili da jw ostave nedovršenom. Svaki put kad bi se zapitao, šta bi John Lennon rekao o tome. “Kažem vam: znam da bi odgovor bio da.”

Muzički spot, za ono što se očekuje da će biti posljednji singl Beatlesa, je takođe objavljen.

10. novembra bit će objavljeni kompilacijski albumi Beatlesa “Red Album” i “Blue Album” sa dodatnim pjesmama.

(express)

L.G.

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen