Samstag, 11. November 2023

Prije 265 godina – 100 pisama koja nikad nisu stigla do voljenih

 






Pomorska pošta pronađena nakon 265 godina.

Postoji 100 rukom pisanih ljubavnih pisama koja nikada nisu pročitana. A napisana su prije 265 godina! Potiču iz vremena Sedmogodišnjeg rata (1756–1763). U to vrijeme Pruska i Velika Britanija su se, između ostalih, borile protiv Austrije i Francuske.

Sada je jedan istoričar otkrio 100 pisama u Nacionalnom arhivu u Londonu i otvorio ih po prvi put. Nekada su poslana mornarima francuskog ratnog broda Galatée. Od njihovih žena, vjerenica i roditelja.

Tragično: Pomorci nikada nisu dobili pisma svojih najmilijih! Jer, te 1758. godine “Galatée” su zauzeli Britanci. Posada je zatvorena, a pisma su ostala tamo punih 265 godina. Sve dok ih istoričar Renaud Morieux nije otkrio.

„Bilo je veoma emotivno“, kaže on. “Znao sam da sam prvi pročitao vrlo lične poruke.”

Postoji ljubavno pismo Marie Dubosc svom suprugu Louisu: „Laku noć, dragi prijatelju. Ponoć je. Mislim da je vrijeme da se odmorim." Žena je ubrzo umrla, a par se više nikada nije vidio.

Ili žalobno pismo Marguerite (61) njenom sinu Nicolasu: „Nikada ne spominješ svog oca u svojim pismima. To me jako boli. Kada budeš pisao ponovo, nemoj ga zaboraviti." Nicolas je preživio zatočeništvo i bio je unajmljen na brodu za trgovinu robljem.

Istoričar: „Danas imamo WhatsApp. U 18. veku ljudi su imali samo pisma. Ali ono o čemu su pisali, nekome je bilo vrlo vađno, i bitno.”

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen