Montag, 13. November 2023

Poslije 52 godine – Poznato, ko je bio čovjek sa omota albuma?

 


 

Tek sada je otkriven identitet čovjeka sa omota albuma Led Zeppelin IV

Četvrti studijski album Led Zeppelina nema ime niti naznake kreatora. Ipak, postao je najuspješniji album benda. Jedan istraživač je sada otkrio ko je prikazan na fotografiji u boji, na omotu albuma. Rečeno je da je novinarski agent predvidio da će Led Zeppelin počiniti "samoubistvo u karijeri" odlukom koja je također izazvala uzbunu u njihovoj diskografskoj kući Atlantic Records 1971.: novi album neće imati naslov. i ime Led Zeppelin se neće pojaviti na naslovnici. Umjesto toga, bila je čudna slika starca koji teško nosi tovar pruća od lješnjaka, obješena na zid sa oguljenim tapetama.

Bend je želio da dokaže novinarima koji su žestoko kritikovali prethodni album da se njihove ploče prodaju čak i bez pozivanja na autore. Bili su u pravu. "Led Zeppelin IV", kako se nezvanično zove album, jer je to bila četvrta ploča benda, postala je najuspješnije izdanje Džimija Pejdža, Roberta Planta, Džona Pola Džonsa i Džona Bonama sa 37 miliona prodatih primeraka. A omot klasika, objavljen prije 52 godine, 8. novembra, postao je ikona rok muzike. Engleski istraživač je sada uspio otkriti tajnu zagonetne slike u centru, kako prenosi britanski "Guardian". Ranije se znalo da je Plant sliku kupio u antikvarnici. Često su je mijenili za uljanu sliku, ali u stvarnosti je to fotografija u boji. Njegov trag je sada pratio istoričar. Brian Edwards, gostujući predavač na Univerzitetu Zapadne Engleske, koji je naišao na fotografiju 2021. dok je pripremao izložbu za Muzej Wiltshire.

Bilo je to u foto albumu iz viktorijanskog doba pod naslovom: 'Sjećanja na posjetu Shaftesburyju. Whitsuntide 1892. Dar tetki od Ernesta." Album je predstavljao oko 100 ranih fotografija, uglavnom kuća, uličnih scena i nekoliko portreta radnika na farmi. Ispod dotične fotografije nalazi se opis: “Tacher iz Wiltshirea.” Edwards je dalje istraživao i otkrio da je čovjek najvjerovatnije bio krovopokrivač Lot Long (ili Longyear), koji je živio u selu Mere od 1823. do 1893. godine. U vrijeme snimanja fotografije bio je udovac. Fotograf je bio Ernest Howard Farmer, prvi direktor Fakulteta za fotografiju na Regent Street Politechnic, koji je sada dio Univerziteta Westminster. Sljedeće godine, izložba u Wiltshire muzeju će biti posvećena ovom pioniru fotografije, uključujući i fotografiju koja je završila na naslovnici Led Zeppelina. Ovo ostaje tajna, čak i ako je sada poznat identitet muškarca koji gleda u gledaoca. Slika se vidi samo na prednjoj strani.Ako otvorite album, videćete da visi na zidu srušene kuće, sa lijeve strane, u pozadini, nalazi se neboder, koji raste u nebo. Fotografija spaja prošlost i sadašnjost, ukazujući na gubitak, koji dolazi u vezi sa napretkom.

Sada je i sam album star preko 50 godina. I dalje je aktuelna interpretacija Džimija Pejdža, kako je otkrio u intervjuu 2008. godine: »Željeli smo da izrazimo kontrast između grada i sela. I dodao: Moramo voditi računa o Zemlji, a ne da je ratujemo i pljačkamo".





Led Zeppelin IV

Bezimeni četvrti studijski album britanske rok grupe Led Zeppelin, poznatiji kao Led Zeppelin IV, poznat i kao The Four Symbols (rijetko: Zoso), objavljen je 8. novembra 1971. godine. Ovaj album se smatra najboljim radom grupe, između ostalog i zbog toga što se na njemu nalazi jedna od najboljih rok pjesama ikada snimljenih: "Stairway to Heaven".

Album je uvršten u 500 najboljih albuma svih vremena, magazina Rolling Stone (2012). U svijetu se nalazi na 10. poziciji najprodavanijih albuma svih vremena (37 miliona prodatih kopija), dok je u SAD u top 4 (23 miliona kopija)


Lista pjesama:

  1. Black Dog (Page/Plant/Jones) – 4:54

  2. Rock and Roll (Page/Plant/Jones/Bonham) – 3:40

  3. The Battle of Evermore (Page/Plant) – 5:51

  4. Stairway to Heaven (Page/Plant) – 8:00

  5. Misty Mountain Hop Page/Plant/Jones) – 4:38

  6. Four Sticks (Page/Plant) – 4:44

  7. Going to California (Page/Plant) – 3:31

  8. When the Levee Breaks (Page/Plant/Jones/Bonham/Memphis Minnie) – 7:07


Sastav grupe i produkcija albuma:

Jimmy Page – akustična i električna gitara, producent, digitalna montaža

Robert Plant – vokal, harmonika

John Paul Jones – bas gitara, klavijature, mandolina, blok za snimanje

John Bonham – bubnjevi Ian Stewart – Dodatni klavir (2. pjesma)

Sandy Denny – dodatni vokal (3. pjesma)

Peter Grant – izvršni producent

George Chkiantz – miksanje zvuka

Andy Johns – inženjering zvuka, miksovanje zvuka

George Marino – Digitalno uređivanje

Graphreaks – vizualni dizajn

Barrington Colby Mama – Ilustracija Pustinjaka u knjižici

(wiki)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen