Sonntag, 14. Mai 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (3)

 Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Ali da li ste se ikada zapitali kako je određena fotografija snimljena i zašto? Ko je osoba koja je stajala iza objektiva? Neke od najpoznatijih i legendarnih fotografija bilježe važne događaje u svjetskoj istoriji koji bi inače mogli biti izgubljeni. Osim poruka koje prenose, fotografije često imaju i onu drugu priču.

Spremni da pogledate dalje od objektiva? Krenite kroz neke nevjerovatne priče iza poznatih fotografija.



Djevojčica prelja, 1908.
Slika prikazuje djevojčicu, radnicu Sadie Pfeifer 1908. godine. Fotografisao ju je Lewis Hine kako radi pored teške mašine u fabrici pamuka u Južnoj Karolini. Hine je dobio zadatak od Nacionalnog komiteta za dečiji rad da dokumentuje nezakonito zapošljavanje dece. Njegov rad je jedan od prvih primjera kako fotografija pomaže kod donošenja društvenih promjena.



Adolf Hitler u masi, 1914.
Nemački fotograf Hajnrih Hofman je 2. avgusta 1914. godine slučajno fotografisao mladog Adolfa Hitlera usred velike gomile ljudi okupljenih na minhenskom Odeonsplatzu tokom mitinga podrške ratu protiv Rusije. Fotografija je postala popularna nacistička propagandna slika, pojavljujući se s natpisima kao što su "Adolf Hitler: Čovjek iz naroda" i reprodukovana je u brojnim prilikama u novinama, političkim pamfletima, biografijama i školskim knjigama.


"Pauza za ručak na neboderu", 1932.
Snimljeno 20. septembra 1932. godine, najvjerovatnije od strane Charlesa C. Ebbetsa tokom izgradnje zgrade RCA (dio Rockefeller centra) u New Yorku, “Lunch atop a Skyscraper”, "Pauza za ručak na neboderu" prikazuje 11 građevinskih radnika koji sjede na 800 stopa (260 m) iznad zemlje na čeličnoj gredi za vrijeme pauze za ručak. Decenijama kasnije, New York Post nazvao je sliku "najpoznatijom slikom pauze za ručak u istoriji Njujorka" i pokušao da identifikuje muškarce na slici.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen