Sonntag, 27. Juni 2021

Zapušteno Partizansko groblje u Mostaru svjedoči nemaru spomenika BiH

 







(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba dana 26. juna 2021. godine, autor G.Š.)

Iako se za održavanje Partizanskog spomen-obilježja u Mostaru iz gradske kase izdvaja 30 hiljada KM godišnje, ovaj nacionalni spomenik naše zemlje, zatrpan smećem i zapuštenih travnatih površina nijemo svjedoči nemaru i lošem odnosu prema spomenicima u BiH.

Da je Partizansko spomen-groblje u Mostaru u veoma lošem stanju, uvjerili smo se prilikom posjete te ovjekovječili neslavne prizore kojih su se sramili i građani koje smo zatekli na tom lokalitetu.

"Ovo je zaista sramotno. Nedopustivo je da ovako izgleda bilo koja zelena površina na planeti, a da ne govorim za nacionalni spomenik koji je slovio za najljepši u Jugoslaviji", kaže nam Mostarka ogorčena stanjem na Partizanskom groblju u Mostaru.

Da odnos prema Partizanskom spomen-obilježju u Mostaru nije na ponos ni Gradu Mostaru ni njegovim građanima, godinama neumorno upozorava predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

On ističe da se novac iz Budžeta Grada Mostara izdvaja godinama za održavanje ovog spomenika, ali se nikada ne utroši u te svrhe, što je prema njegovim riječima zabrinjavajući problem kojim se treba ozbiljno pozabaviti nova vlast.

"U posljednje vrijeme se taj smiješni novac, koji Grad Mostar iz Buždeta izdvaja za ovo elementarno održavanje trave i zelenila na Partizanskom groblju, nikad kompletno ne potroši, a nije poznato gdje biva usmjereno, rebalansima ili na neki drugi način, tih 30-ak hiljada maraka namijenjenih za održavanje nacionalnog spomenika BiH. Zapravo, spomeniku ukradu ta sredstva kako bi on izgledao kao ruglo i kako bi ga se dalje degradiralo i uništavalo", kaže Đulić za Klix.ba.

Otkriva nam i kako je dobio informaciju iz Gradske uprave Mostara da je nalog za uređenje zelenih površina na Partizanskom groblju izdat nadležnim službama, ali se zanemaruje.

"Zapravo mislim da se rade višestruke opstrukcije, da to ne liči na ono na što mora ličiti", kaže Đulić.

Ističe kako je upravo to jedna od tema o kojoj će razgovarati s gradonačelnikom Mostara.

"Mi iz SABNOR-a smo zatražili sastanak s gradonačelnikom Mariom Kordićem i vjerujemo da će se uskoro dogoditi, jer se ova pitanja moraju konačno riješiti. Razumijemo da je kratko vrijeme kako je izabran za novog gradonačelnika i da ima puno aktivnosti, pa smo strpljivi. Ali želimo da ozbiljno razgovaramo na temu Partizanskog spomen-obilježja i o cjelokupnom antifašističkom naslijeđu u gradu, da vidimo gdje je mjesto antifašizma u budućem razvoju grada, ali i turističkoj ponudi Mostara", zaključio je Đulić u razgovoru za naš portal.

(klix/20210626)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen