Dienstag, 15. Juni 2021

Obilježena 29. godišnjica oslobađanja lijeve obale Mostara

 





Boračka udruženja iz Grada Mostara zajedno s porodicama šehida i poginulih boraca obilježila su u utorak 29. godišnjicu oslobađanja lijeve obale grada od srpsko-crnogorskog agresora.

U akciji “Forsiranje Neretve” poginuli su: Enver Enko Salčin, Azer Husković, Semir Maslo, Ozrenko Vrtikapa, Elvedin Tiro, Fadil Džiho, Šerif Husović, Amer Spahić, Derviš Begić, Miralem Ćupina, Zoran Galuza, Dželal Ramadanović, Ismet Mehić-Hika i Alija Nožić.

Njihovi suborci i članovi porodica obišli su spomen-obilježja na više lokacija u gradu – na Tekiji, ispred Šarića džamije, u Liska parku, u Radosnoj ulici, na Šehitlucima, na Šolinoj pećini i u Pasjaku, gdje su položili cvijeće u sklopu manifestacije “Putevima pobjede – Stazama Samostalnog mostarskog bataljona 1992-2021”.

“Ova godišnjica je istovremeno i žalosna i radosna. Radosna, zbog oslobađanja lijeve obale, a tužna jer smo tada izgubili 14 naših suboraca. Svake godine, dok smo živi, mi ćemo se njih sjećati i obilaziti mjesta njihovog stradanja”, kazao je Azer Penava, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca “Stari Grad”.

Poručio je kako se njihova golema uloga u akciji “Forsiranje Neretve” nikada ne smije zaboraviti.

 “O onome što se događalo u proteklom ratu treba stalno govoriti kako se ne bi zaboravilo i ne daj Bože, ponovilo”, istakao je Penava.

Salko-Braco Repak i Ahmet Hadžić postavili su zastava s ljiljanima na vrhu Robne kuće Razvitak. Rodbina, komšije i prijatelji dvojice mostarskih heroja evocirali su sjećanja na njih dvojicu i položili ljiljane ispod spomen ploče.

Manifestaciju su organizovali RVI “Stari Grad”, JOB “Stari Grad” te Organizacija porodice šehida i poginulih boraca grada Mostara.

(novasloboda.ba)



Sjećanje na heroje odbrane Mostara, Ahmo i Braco

Na današnji dan 1992. godine su po ko zna koji put u tom periodu hrabri mostarci Ahmo i Braco, preplivali hladnu Neretvu i stigli do zgrade Razvitka na koju su postavili zastavu sa šest zlatnih ljiljana.

Bitno je naglasiti da je tada istočna strana Mostara bila još uvijek pod okupacijom srbočetničkih snaga, ukopani na Uborku posebno, ali nisu mogli demoralisati ova dva heroja da postave zastavu sa ljiljanima na zgradu.

Po posljednjim informacijama na današnji dan 1992. godine kada su postavljali zastavu, uhvaćeni su, zarobljeni i ubijeni.

Ahmed Hadžić i Salko Braco Repak, svojom gestom poslali su jasnu poruku neprijateljima Mostara, da će se ljiljani zauvijek vihoriti na tom mjestu i u tom gradu. I, tako je i dan danas. Na istom tom mjestu, mostarci redovno mijenjaju zastavu sa ljiljanima na koplju kako bi podsjećala na požrtvovanost ova dva heroja.

Ahmi i Braci posvećena je i snimljena pjesma koju je napisao Tahir Tašo Delić a otpjevao je njegov brat Ilijaz Delić.

Neka im je vječni rahmet i mir i da se nikada ne zaborave i neka se ljiljani vječno viju sa zgrade Razvitka ali i širom Mostara do Sudnjeg dana.

Ispod je link pjesme koju možete poslušati.

https://youtu.be/bnXaDx2GjvQ

Na Razvitku ljiljan se vihori, Ahmo Braci kroz suze govori: „Zbog Mostara krv ćemo proliti, Mostar niko neće pokoriti!" 13.06.1992., dok je istočna obala Mostara još uvijek bila pod četničkom okupacijom, Ahmet Hadžić i Salko Braco Repak na zgradu Razvitka postaviše zastavu Republike Bosne i Hercegovine, zlatne ljiljane i dadoše svoje živote za njih. Uhvatili su ih žive. Nek' im je vječni rahmet i Džennet dušama. Tekst pjesme je napisao Tahir Tašo Delić, a otpjevao njegov brat Ilijaz.(Sanel/youtube)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen