Freitag, 6. Oktober 2023

Prije 61 godinu - Prvi film o Jamesu Bondu stigao u kina

 





Prvi film o Janesu Bondu, pod nazivom "Dr. No" prikazan je prvi put u kinima u Londonu, dana 5. oktobra 1962. godine. Bio je to prvi od čak 27 filmova u uspješnom serijalu, a glavnu ulogu je glumilo čak sedam glumaca. Film je nešto kasnije stigao i u naša kina.

Serijal filmova o Bondu predstavlja ekranizaciju romana Iana Fleminga, engleskog književnika koji je služio kao obavještajac u mornarici Ujedinjenog Kraljevstva.

Fleming je u periodu između 1953. i 1966. napisao 17 romana o špijunu zaposlenom u britanskoj tajnoj službi MI6. Tematski, romani su prožeti temama poput pozicije Velike Britanije u svijetu, uticajima rata, kolegijalnosti i naravno o popularnom “unutrašnjem neprijatelju”.

Ime prvog filma glasilo je "Dr. No", prema imenu glavnog negativca. Legendarni škotski glumac Sean Connery dobio je čast prvi put glumiti Jamesa Bonda, a u filmu je na Jamajci uspio savladati zlog doktora Juliusa Noa.

Mnogi aspekti tipičnog filma o Jamesu Bondu uspostavljeni su u ovom filmu: film počinje uvodom koji prikazuje glavni lik kroz cijev pištolja, nakon čega slijedi uvodna špica, a oboje je kreirao Maurice Binder. U filmu je prvi put korištena i čuvena muzička tema "James Bond". Dizajner produkcije Ken Adam zaslužan je za uvođenje razrađenog vizuelnog stila koji je jedno od obeležja filmske serije.

Slavni nastup u filmu je ostvarila je i švicarska glumica Ursula Andress – prva tzv. Bond djevojka.

Honey Ryder (Ursula Andress) je originalna Bond djevojka, čiji je usijani bikini izgled inspirirao mnoge nakon nje (od Halle Berry u bond filmu "Die Another Day", "Umri drugi dan" i Heather Graham u filmu "Austin Powers: The Spy Who Shagged Me".

Prvi Bond film nije bio baš pretjerano ambiciozan, budući da je za troškove snimanja bilo predviđeno samo milion dolara. Na iznenađenje producenata i ulagača film je zaradio oko 65 miliona dolara od kino ulaznica. Takav uspjeh zahtijevao je i nastavak, a filmovi o Bondu se ne prestaju snimati ni dan danas.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen