Donnerstag, 12. Oktober 2023

Prije 100 godina – Patentiran sladoled na štapiću

 







Svađa oko sladoleda na štapiću

Hladnu poslasticu su prije 100 godina istovremeno izmislila dva preduzetnika Kažu da je prvi sladoled izmišljen slučajno: Legenda kaže da je Amerikanac Frank W. Epperson, kao jedanaestogodišnjak, napravio sirupasti napitak, i sa štapom za miješanje ga ostavio na otvorenom jedne hladne noći 1905. godine u Kaliforniji 1905. Tečnost oko stabljike se smrzla preko noći. Međutim, Eperson nije bio prvi koji se prijavio za patent za proizvodnju ove smrznute delicije. Američki poslastičar Harry B. Burt prethodio mu je 9. oktobra 1923. godine. To je dovelo do spora oko sada veoma popularnog izuma. Za Eppersona se kaže da je čekao više od 15 godina dok nije prijavio svoj slučajni izum iz hladne noći. Njegov proizvod je vodeni sladoled, kasnije poznat kao Popsicle (sladoled na štapiću) i reklamira ga kao “Piće na štapu”.

Od te noći 1905. godine prošlo je skoro 20 godina. Krajem 1923. Eperson je patentirao brend Popsicle. Dana 11. juna 1924. godine, Kalifornijac je konačno podnio zahtjev za patent za proces, koji je odobren dva mjeseca kasnije. Otprilike u to vrijeme on je suosnivač kompanije Popsicle Company. 1924. godine im je predao sva patentna prava.

Sladoled od sirupa ili mlijeka

Proizvod Harry B. Burta je o sladoled od mlijeka. Slastičar je ideju preuzeo od učitelja iz Iowe koji je patentirao Eskimsku pitu u januaru 1922. Ovo je bio sladoled istisnut u pravougaonik i preliven čokoladom. Ono što je Burt tada radio: zabio bi štapić u sladoled preliven čokoladom i napravio “Good Humor Bar” (“Štapić dobrog raspoloženja”). Burt je izjavio da je ovo „novi, čist, zgodan način da se jede sladoled“. Nakon njegove smrti 1926. godine, Burtova udovica Cora nastavila je voditi kompaniju, ali ju je brzo prodala kompaniji Midland Food Products. Ova kompanija tada sebe preimenuje u Good Humor Corporation.

U to vrijeme standardizacija proizvoda je još uvijek bila relativno nepoznata. Poslastica Good Humor Bar treba da ima iste sastojke i ukus svuda. Stoga Burt je podnio zahtjev za patente za proces, proizvodni aparat i proizvod početkom 1922. godine. 9. oktobra 1923. dobio je patent za proces i mašine. Međutim, patent nikada nije dodjeljen za sam proizvod. Uprkos tome, Burt polaže pravo na vlasništvo nad svim oblicima smrznutih slatkiša na štapiću. Burt je u izdanju The Ice Cream Review iz juna 1925. rekao da je bio "mnogo mjeseci ispred svih drugih patenata". Poslastičar iz Ohaja nastavlja sa upozorenjem: „Naši troškovi za licencu su mali, daleko manji od troškova sudskog spora koje bi platio prekršilac patenta.“

Popsicle protiv eskimske pite

Rečeno i urađeno: 1925. Burt podnosi tužbu protiv svog glavnog konkurenta, Popsicle Corporation. Od tada je postojao pravni spor između kompanija.Konačno, u jesen 1925., Burt se složio o licencnom ugovoru sa Popsicle Corporation. Dvije strane dijele tržište: licenca se odnosi samo na sladoled na štapiću, koji se sastoji od „aromatiziranog sirupa, vodenog leda ili šerbeta“ i „zamrznut na štapiću“. Burt zadržava “sva ostala prava”. Pojašnjen je i izgled: Od sada će sladoled imati cilindrični oblik, a Burt's Good Humor Bar će imati pravougaoni.

Ironija istorije: godine sporova i dogovora više ne igraju nikakvu ulogu. Danas su i Good Humor Bar i Popsicle u vlasništvu jedne kompanije: Good Humor-Breyers Ice Cream. Kompanija pripada Unilever grupi.

Ideja je nastala slučajno: piće zaboravljeno preko noći, navodno je dovelo do izuma sladoleda.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen