Dienstag, 27. Juli 2021

Obilježavanje 80. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine danas u Drvaru




Obilježavanje 80. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine danas u Drvaru

Na poziv i u organizaciji Komunističke partije Jugoslavije podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije. Napad na Drvar je u vrijeme postojanja SFR Jugoslavije proslavljan kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine u partnerstvu s općinom Drvar danas će obilježiti 80. godišnjicu ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Drvar je do kraja rata ostao važno partizansko uporište te je čak dvije treći trajanja Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji ostao slobodan grad.

(avaz)


Za Dan ustanka muzički program u glavnom gradu BiH

SABNOR BiH će obilježiti muzičkim programom 27 juli – 80 godina antifašističkog ustanka u BiH. Na Balkonu iznad Vječne vatre u ulici Maršala Tita, glavnom gradu BiH – Sarajevu, u 20,30 sati biće izveden program, u kone će će učestvovati Haris Abdagić gitara i solo, Azmir Halilović solo harmonika, i gradski zbor pod dirigentskom palicom Josipa Katavića.

“Pozivamo sve Sarajlije da se na ovaj veliki dan antifašizma sjetimo naših predaka koji su bili na pravoj historijskoj strani slobode i istine. Ova zemlja i društvo biće drukčiji kada odnos prema partizanskoj baštini bude civilizacijsko dostignuće na koje ćemo svi biti ponosni. Dan ustanka i antifašističke borbe jeste istinski državni praznik koji se slavi u Sarajevu, gradu otpora i slobode”, stoji u pozivu SABNOR-a BiH.

(NovaSloboda.ba)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen