Montag, 14. Oktober 2024

Stare slike pričaju – Ništa nije za bacanje

 


Groblja automobila imaju strukturalni problem. Na dva nivoa: Vozila koja završe na jednom sličnom, nikada nisu imala dušu i jednostavno pripadaju presi za otpad. Automobile sa dušom nikada ne treba ovako baciti na otpad, već konzervirati, popravljati, restaurirati i ponovo učiniti upotrebljivim. Budućnost održive mobilnosti je sportski automobil, Marshall McLuhan je to znao prije više od 50 godina, Ferdinand Porsche još ranije.

Dana 26. oktobra, RM Sotheby's će na aukciji prodati na deponije jednog domorodca iz Rüsselsheimera, Njemačka, koji je počeo da sakuplja automobile u Los Anđelesu 1967. godine: posebno sportske automobile. Porsche motori, Ferrari mjenjači ili kontrolna tabla Mercedes 300 SL Roadster – gledajući digitalni katalog svega i svačega od Rudi Kleina, postaje jasno koliko su vrijedni relikti kulture konjskih snaga, koji su sada otpad.

Klein je bio trgovac starih automobila u svom drugom domu, Kaliforniji. Danas se njegov rad prodaje kao nekog galeriste. Bilo bi najbolje da se svaki od 100.000 prikupljenih rezervnih dijelova, svaki od otrcanih leševa automobila, shvati kao doprinos globalnoj transplantaciji organa. Dijelovi Lamborghinija Miure, Mercedesa 500 K ili Iso Grifo mogu pokrenuti ili završiti projekte restauracije širom svijeta. Volani, nasloni za glavu, rešetka hladnjaka - ništa se ne baca. Sve je vrijedno. Svako ko vjeruje da tranzicija mobilnosti ima veze s funkcionalnošću, može se diviti ovom relikvijaru. Oni su spomenici individualne ljubavi prema slobodi – baš kao i svako umjetničko djelo.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen