Samstag, 12. Oktober 2024

Ploča na stambenoj zgradi kod ložione

 






Nakon Drugog svjetskog rata Mostar se odužio svojim željezničarima koji su dali svoj život za slobodu, i postavio spomen ploču na jednu kuću, koja je onoga vremena bila uza samu željezničku prugu, sjevernije od gornje rampe, u blizini nekadašnje ložionice. Ta zgrada stoji i danas na istom mjestu. Nekada je to bila stambena zgrada, u kojoj su stanovali željezničari.

Na fasadi ove zgrade sve do 2015. g. nalazila se polomljena spomen ploča, koja doživljava sudbinu većine sličnih obilježja u gradu Mostaru. Skoro da nikoga više ne interesuje. Niti spomen ploča, niti ono zbog čega jeona nekada bila postavljena, kao ni imena ljudi kojima je u pomen podignuta.


Ploča je skoro nečitljiva, a samo uz veliki trud, i uz pomoć moderne foto tehnike bilo je moguće odgonetnuti dio onoga što na njoj piše.

Donosimo fotografiju razbijene ploče na zgradi kod nekadašnje željezničke ložione, koja vjerovatno nikada neće biti obnovljena i koju želimo barem tekstom i slikom sačuvati za uspomenu. Tekst se veoma teško može razaznati na licu mjesta, a nama je nakon dugog odgonetanja uspjelo otkriti sadržinu. Tekst na njoj glasi:

Palim borcima i žrtvama fašističkog terora iz perioda Narodnooslobodilačkog rata, koji svoje živote nesebično žrtvovaše za slobodu naših naroda i njen dalji procvat, podižemo ovu SPOMEN PLOČU u znak dužne pošte i zahvalnosti. Njihovi svijetli primjeri vječno ce nas potsjećati na veliko djelo i napajati nas snagom istinskog rodoljublja i pregalaštva

(navedeni su) AKTIVNI BORCI NARODNOOSLOBODILAČKOG RATA

(kao i civilne) ŽRTVE FAŠISTIČKOG TERORA

Neka je vječna slava palim borcima i žrtvama fašističkog terora NOR-a

Mostar, ..................... 1955.g. Radnici željezničke ložione i radione“.

Nažalost, imena palih boraca koji se navode na ploči nismo u cjelosti uspjeli dešifrirati, pa nema svrhe navoditi samo neka imena koja su čitljiva.

Ovaj tekst smo pisali 2015.g. kada je ploča još stajala na mjestu – danas je više nema, tako da je ovo jedini njen spomen. U međuvremenu je netko napravio zamjensku spomen ploču koja sada stoji na kući pored nekadašnje Željezničke ložionice.



Korišteni tekst iz knjige:

  • Bio jednom jedan... - Tibor Vrančić, Smail Špago, Ismail Braco Čampara. (Neobjavljena knjiga), 2018.


Fotografija:

Br. 1. i 2. - Spomen ploča željezničarima na zgradi kod ložione.

Br. 3. - Nova spomen ploča. 

Br. 4. zgrada iza Ledare


Priredili: Tibor Vrančić, Smail Špago, Armin Džabirov 

(Cidom team: 20240815)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen