Montag, 7. Oktober 2024

Prije 52 godine – Nije bilo šale sa rudarima

 


Jelo uz svijeće, koje se u svijetu često naziva i Candlelight-Dinner, večera uz svijeće, ili je sinonim za romantičnu večeru, ili izraz luksuznog načina života. Ali ne na ovoj fotografiji. Okruženje je pomalo mračno, hrana je prilično tanka, i, da, svijeće i svijećnjaci ne izgledaju slavljenički, već nekako funkcionalno. One pružaju svjetlost. London i veliki dijelovi Velike Britanije su u to vrijeme bili bez struje. Razlog tome je  štrajk rudara. Termoelektrane više nisu imale uglja i nisu mogle proizvoditi struju, što su štrajkački odbori rudara pažljivo pratili. Uzeli su čitavu zemlju kao taoca, sa prekidom snabdijevanja strujom od devet sati dnevno. Zamotali su se u jorgane i zapalili svijeće, bez daha je pisala štampa, uz ovakve slike. Inače, ova slika prikazuje jednu djevojku i njenog oca kako doručkuju.

Ugalj kao energent bio je usko isprepleten sa modernom britanskom ekonomskom istorijom, a rudari su bili stalni politički faktor. Sve do 30. septembra 2024., ponedeljak prošle sedmice, kada je posljednja elektrana na ugalj u Velikoj Britaniji isključena iz mreže.

Rudari su istorija. Međutim, nekoliko svijeća u kući i dalje može biti od koristi.

(nzz)


Kraj jedne ere

Prošlog ponedjeljka, 30. septembra 2024. u Velikoj Britaniji je bio kraj jedne ere: Termoelektrana u Ratcliffe-on-Soaru, posljednja elektrana na ugalj u zemlji, je zatvorena. To se, od svih mjesta, desilo u domovini kapitalizma: prva elektrana na ugalj na svijetu počela je sa radom u Londonu 1882. Nova tehnologija je uvelike poboljšala produktivnost i pomogla u proširenju ekonomske moći Carstva. Na svom vrhuncu, Britanija je više od 80 posto električne energije proizvodila iz uglja.



Osam rezervoara za hlađenje u elektrani na ugalj Rattcliffe-on-Soar u blizini Nottinghama


Velika Britanija je zatvorila svoju posljednju termoelektranu na ugalj. Godine 1882., ova zemlja je bila prva u svijetu koja je počela koristiti proizvodnju električne energije na ugalj - sada se era završava. Nova vlada želi još više ubrzati energetsku tranziciju - ali prve granice postaju očigledne.



Objekat ranije zatvorene termoelektrane na ugalj Battersea, u južnom Londonu, sada je centar zabave i trgovine  

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen