Sonntag, 13. Oktober 2024

Prije 62 godine – Kauboji među sobom

 



Kada su se četvorica članova familije Cartwright prvi put pojavila na američkim ekranima u TV seriji "Bonanza" 1959. godine, bio je to rizik. Western serija je bila u boji, a kauboji su izgledali briljantno. Ono što su „tata“ Ben i njegovi sinovi Adam, Hos i Mali Džo iskusili 1850-ih, viđeno je hiljadu puta ranije: uključivalo se u prevaru, krađu ili neku vrstu nereda, koji je uključivao ogromnu porodicu, a „Ponderosa”, samo što je u seriji u pitanju bio njihov ranč. Serija je izazivala pravu privlačnost: do 1973. NBC je snimio 426 epizoda.

“Bonanza” je došla u Njemačku 1962. godine. ARD je 13. oktobra emitovao nekoliko epizoda, a zatim je ponovo otkazao emisiju jer je navodno bila previše brutalna. ZDF je nakon toga krenuo u akciju i vodio seriju do kraja - sa ogromnim uspjehom.

Svako ko ih danas vidi može uživati u izrekama poput “sad ću ti saviti vilicu”. Inače, žene su se na ranču “Ponderoasa” pojavljivale samo sporadično. Tada su vesterni još uvijek bili muška stvar.

-:-

Kod nas je serija Bonanza došla na male ekranu u drugoj polovini šezdesetih godina, tada samo u crno bijeloj verzijii, u vrijeme kada smo imali samo jedan TV kanal, i gledanje serije je bilo neizbježno za sve generacije, koje su u to vrijeme sjedile ispred malih ekrana. Mnogima su i danas likovi iz serije ostali u sjećanju, ili se barem prisjete, kada se u novinama pojavi neka slična fotografije. Seriju je najavljivala brza muzika, koju su čak i djeca imitirala, dok bi sutri dan iza prikazivanja serije jurili po dvorištu.

Za one koji se žele podsjetiti ove serije, u prilogu uvodna špica, sa muzičkom podlogom.

Bonanza - Intro [HQ] - YouTube

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen