Mittwoch, 9. Oktober 2024

Iz stare štampe – Najnovije iz Mostara, Jugoslavenski list, od 10. oktobra 1927. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 10. oktobra 1927. godine, objavljena je rubrika “Najnovije iz Mostara”, koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Navodnjavanje Ilića iz Radobolje

Poznato je da se Mostar u velikom dijelu opskrvljuje povrćem i voćem iz Ilića, kuda se može Radoboljom natapati, ali je usljed stalnih naplava pomanjkano vode za natapanje, radi čega trpi povrće, naročito na sušnoj godini, kao što je ova godina.

U Ilićima neposrednij blizini Mostara uredio je Ahmetaga Efica uzorno gospodarstvo, koje mnogo obećaje, te se je u društvu sa drugim vlasnicima zemljišta obratio na Hidrotehnički odsjek Velike Županije da im se odvodnim džerizima dovede voda sa matice Radobolje, čime bi mogli natapati na stotine dunuma ziratnog zemljišta, a time bi se u veliko pospješio razvoj vrtlarstva kod nas. Držimo, da će Hidrotehnički odsjek posvetiti što više pažnje ovom poduzeću.

-:-

Popravci starih građevina

Jedna od starijih građevina u Mostaru su dvije kule na obalama Neretve, koje su svojevremeno štitile Stari most. Kako su kule došle u ruševno stanje, naročito stražarnica nad prolazom, tako da je prijetila opasnost i za prolaznike, to je Gradska opština počela popravljati te objekte, ali treba pripaziti da se ne naprave popravci, koji bi kvarili stari izgled tih građevina.

O.S.H.”


prilog: Mostar, Stari most, 1927. foto Walter Leonhardt.

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen