U toku godine nema dana u kojem se ne može nešto proslaviti! Upravo je proslavljen Internacionalni dan Popcorna, ili kod nas rečeno: Dan kokica.
To je bio dovoljan razlog da se kaže nekoliko činjenica o ovoj popularnoj kino grickalici.
Ko je prvi izmislio kokice?
Kokice se smatraju jednom od najstarijih prehrambenih namirnica na svijetu. Prije oko 6.700 godina, Inke su u današnjem Peruu prerađivali i jeli puknuti kukuruz, a klipovi puknutog kukuruza također su otkriveni u SAD; u jednoj pećini staroj 5.600 godina.
Zašto se popcorn tako zove?
Ime dolazi od engleskog: "Corn”, što u prevodu znači zrno kukuruza, a glagol "(to) pop" znači pucati: jer zrna pucaju kada se zagriju. Zajedno rečeno, popcorn je puknuti kukuruz. Usput rečeno, u nekim našim krajevima kokice se zovu pucke.
Kod nas je i danas uobićejen starinski naziv ćitire, a priprema ćitira se naziva ćitiranje. Od ćitire potiče i naziv ćitiraš. Za onog ko ih pravi i prodaje, što je kod nas opet skraćeno kazivano kao Ćito, kod Ćite, pogotovo se tako govorilo sa kioske koji je bulo u svim našim mjestima. Ćitiraši su nekog vremena sa svojim korpama stajali pred kinima, ili su hodali izmešu reda na proredbama, a pogotovo na utakmicama. Pored ćitira, prodavali su kikiriki i košpice. Ali, o tome drugi put.
Koji kukuruz se koristi za kokice?
Svaki kukuruz nije kukuruz za kokice. Kokice su uspješne samo sa posebom vrstom kukuruza, kod kojih je sadržaj vode u zrnu veći nego u normalnom kukuruzu i stoga zrno može puknuti. ▶︎
Na kojoj temperaturi pucaju kokice?
Ako zagrijete kukuruz, para se stvara na 100 stepeni i želi da izađe vani. Međutim, tvrda školjka sprječava da se to desi. Ako temperatura u jezgru poraste na oko 200 stepeni, pritisak postaje prevelik i to dovodi do pucanje školjke. Posljedica: puknuto zrno.
Kako je najbolje napraviti kokice?
U šerpu ili tavu stavite malo ulja, zagrijte na jakoj vatri i dodajte kukuruz za kokice. Stavite poklopac i čim unutra počne da puca, redovno protresite tavuu ili šerpu.
Lakše, brže i čistije: U supermarketima se mogu naći kokice za mikrovalnu pećnicu koje budu gotove za tri do četiri minuta, pri punoj snazi mikrotalasne pećnice.
Šta se nalazi u kokicama?
Kokice su proizvod od cjelovitog zrna i sadrže, između ostalog, vitamine B1, B3, B6 i željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar i mangan. Osim toga, u 100 grama kokica nalazi se 8,5 grama proteina, 64 grama ugljikohidrata, 3,8 grama masti i 15 grama vlakana.
Jesu li kokice nezdrave?
Ako u pripremi ne koristite ulje, puter ili šećer, kokice su savršena grickalica. Razlog: Osim vlakana, kokice sadrže i antioksidanse. Oni mogu presresti slobodne radikale i tako usporiti proces starenja kože. Naučnik Joe Vinson iz Američkog hemijskog društva na Univerzitetu Scranton (Pensilvanija) otkrio je da se u jednoj porciji kokica nalazi do 300 miligrama ovih antioksidansa. Poređenja radi, porcija voća sadrži samo 160 miligrama antioksidansa. Dijetalna vlakna koje sadrži pospješuju rast dobrih crijevnih bakterija, također snižavaju kolesterol, a time i razinu lipida u krvi.
Da li kokice debljaju?
U poređenju sa čipsom (100 grama sadrži 536 kalorija) ili čokoladom (545 kalorija), nezaslađene kokice su nešto manje kalorijske, u prosjeku 375 kalorija. Slana i slatka verzija su takođe pravi teškaši, svaka sa nešto manje od 550 kalorija.
Da li je bolji seks nakon konzumiranja kokica?
Ne – i skoro nikako, pogotovo ako dolaze iz mikrovalne. Budući da perfluoroektanska kiselina koju sadrže, umanjuje seksualni nagon.
(zan)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen