Donnerstag, 2. Mai 2024

Čekajući završetak obnove – Stare razglednice

 


Hotel Neretva u Mostaru

Hotel koji u srcu starog grada Mostara dominira iznad lijeve obale modre rijeke Neretve i u kojem su boravili brojni svjetski lideri, od cara Franje Josipa do Josipa Broza Tita, kao i brojne poznate ličnosti i turisti iz cijelog svijeta, izgrađen je 1892. godine u vrijeme Austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini i po projektu Alexandera Witteka, austrougarskog arhitekte i šahovskog velemajstora. Alexander Wittek čiji su objekti prepoznatljivi po pseudomaurskom stilu, osim Mostaru poklonio je i Sarajevu dva najvažnija simbola među arhitektonskim zdanjima, Gradsku Vijećnicu i Sebilj, što je dovoljno da ga u oba grada nikada ne zaborave.

Izgrađena u pseudomaurskom stilu sa impozantnom fasadom sa žuto crvenim horizontalnim prugama, zgrada Hotela Neretva bila je u vrijeme izgradnje ogromna trodijelna zgrada koja je ostala sinonim najvećeg grada na Neretvi i perioda u kojem je izgrađena.

Više godina kasnije, uz zgradu i neposredno uz rijeku Neretvu, izgrađene su dvije velike terase, a na drugoj strani do 1976. godine dominirao je bazen sa zlatnim ribicama. Hotel u kojem se služila čuvena Sacher torta i Bečka šnicla, bio je jedno od mjesta u gradu Mostaru gdje se moglo plesati uz večeru i kolače raznih boja, ali stotinu godina nakon izgradnje, Hotel Neretva je razrušen tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992/95. godine.

Međutim, prema pisanju brojnih medija, ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, uskoro vraća svoj stari sjaj.

Photo: Old postcard

(Cidom/ŠefikEmrić/20240501)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen