Montag, 10. Januar 2022

Urušavanje ruševine u centru grada

 Gostiona Jagnje od sjaja do ruševine: 1920tih – 2022.


1988.

2022.

Mladić poginuo prilikom rušenja zida zgrade u centru Mostara




Brojne zgrade u Mostaru stradale u prošlom ratu odavno su velika opasnost za prolaznike, a danas je, oko 13 sati, urušavanje zida jedne od nje, na početku ulice Mostarskog batoljana, nažalost, odnijelo jedan mladi život.

Prema nezvaničnim informacijama sa lica mjesta stradao je mladić romske nacionalnosti.

On je, prema onome što se čulo na licu mjesta, rezao željezo i tada je došlo do rušenja zida zgrade, koji je poklopio mladića.

Vatrogasci su, uz velike mjere opreza od rušenja ostataka zgrade, iznijeli beživotno tijelo mladića.

Pripadnici krim. policije obavili su uviđaj na licu mjesta.

Da li će ova tragedija natjerati vlasti u Mostaru da, konačno, 26 godina poslije završetka rata, počnu sa uklanjanjem desetak oštećenih zgrada, od kojih je većina u centru grada, ostaje da se vidi. Svako novo oklijevanje ili izgovori za nečinjenje može sutra dovesti do nove tragedije.

(NovaSloboda.ba)




Jagnje čeka na obnovu

Najpopularnija Zgrada među Mostarcima poznatija kao “Jagnje”, na Španskom trgu i dalje čeka obnovu. U vrijeme prije rata nalazio se istoimeni restoran; riječ je o nizu objekata izgrađenih takođe u vrijeme austrougarske uprave u BiH; u istom redu objekata, na suprotnom kraju, nalazi se velika ruševina u kojoj je bilo sjedište tadašnje Ljubljanske banke u Mostaru, koja je takođe izgrađena u vrijeme SFRJ (Socijalistička Federatinva Repulika Jugoslavija).

(Mostarumoj/FB/20220109)




1926.

1970tih.

1970tih


1970tih.

1995.

Evo malog podsjećanja:

U knjizi “Mostarski leksikon, autora Tibora Vrančića o nekadašnjem kultnom objektu u Mostaru napisano je:

Uz trasu stare željezničke pruge, na uglu križanja ulica Kolodvorska (prije Moše Pijade) i Mostarskog bataljona, izgrađena je odmah iza završetka Prvog svjetskog rata dvokatna stambeno-poslovna zgrada u čijem se prizemlju nalazio ugostiteljski objekt – bila je to kultna gostionica Kod jagnjeta, poznatija kao Jagnje. Na katovima su bili stanovi. Objekt zavidnih dimenzija odlikovao se elementima historicističke gradnje neobaroknih karakteristika. Ispočetka je gostionica bila vlasništvo Ivankovića, da bi ju kao i cijelu zgradu nacionalizirali nakon Drugoga svjetskog rata. pa se na drugom katu zgrade 1945. g. otvorila Narodna biblioteka i tu radila sve dok nije preselila u novoizgrađeni Dom kulture na Rondou. Međutim, Jagnje je istu funkciju zadržalo sve do 1992. g. Nakon zadnjeg rata cijela se zgrada urušila od granatiranja i tako stoji do današnjega dana.”

(fotografije: arhiva, cidom, portali)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen