Sonntag, 9. Januar 2022

Ponovo spektakl: Hajduk - Velež

 


Spektakl u najavi: HNK Hajduk Velež – FK Velež Mostar, 22. januara 2022. u 14:30 sati.

Prema dostupnim podacima Velež i Hajduk odigrali su ukupno 95 utakmica, od čega je njih 74 bilo u prvenstvu Jugoslavije, a još jedna u Kupu Maršala Tita dok su ostale bile na Februarskim turnirima ili prijateljskog karaktera.
Hajduk je slavio pobjedu u 38 utakmica, Velež u 31, dok je 26 puta bilo neriješeno. U prvenstvu je Velež uspješniji u Mostaru - 18 pobjeda i 11 neriješenih iz 37 utakmica - dok je u Splitu Hajduk slavio 22 puta uz 12 neriješenih.
Prvi put Velež i Hajduk igrali su 5. jula 1947. u Mostaru, a pobjedu u to vrijeme prvoligaša Hajduka s 8-2 obilježila je činjenica da je to bio debi Bernarda Vukasa u dresu Splićana.
Posljednji duel Veleža i Hajduka odigran je 17. marta 1991. na Poljudu. Završilo je 1:1, a nakon raspucavanja penal bod osvojili su Rođeni (1-3). Strijelac za Hajduk bio je Mario Osibov u 34. minuti, dok je za Velež pogodio Vladimir Gudelj u 66.
Hajduk je nastupio u sastavu Slavica, Hadžiabdić, Erak, Šerkić, Jesilenek, Jeličić, Osibov, Bokšić, Vučetić i Jarni, a kao rezerve su ušli Kozniku i Setinov. Za Velež su igrali Peštalić, Šišić, Gosto, Margeta, Rahimić, Jedvaj, Tufek, Gudelj, Kodro, Beširević i Popović, a s klupe ulazili Birjukov i Mavrak.

(fkvelež)





fotografije: arhiva, cidom, fk velež, Enes Vukotić

Najava koja je izazvala pregršt sjećanja, kako na utakmice u Splitu, kod Plinare i na Poljudu, tako i u Mostaru na Starom ogralištu, i na stadionu pod Bijelim Brijegom.

Manje više, svaki navijač Veleža ima neko svoje sjećanje na neki od ovih istinskih derbija.

Slike govore više od hiljadu riječi.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen