Donnerstag, 27. Januar 2022

Međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta

 


Danas je Međunarodni dan sjećanja na holokaust, genocid nad Židovima/Jevrejima. U holokaustu su Sile Osovine i njihovi saveznici ubili 6 milijuna Židova, eliminirajući ljude isključivo po njihovom rođenju/porijeklu. Bebe, djeca, omladina, starci, muškarci, žene, zdravi i bolesni - nije se biralo, a najčešći način eliminacije su bile gasne komore, strijeljanja i bolni i nehumani eksperimenti. Ovo zlodjelo se zbog svih okolnosti pod kojim je počinjeno smatra najvećim i najmonstruoznijim zločinom u povijesti čovječanstva.

Ipak mostarski antifašisti su spasili na desetine Židova u Drugom svjetskom ratu dok je grad bio okupiran od strane fašističke Italije i nacističke Njemačke kroz marionetsku NDH. Nakon okončanja rata i pobjede Saveznika Židovska zajednica se zahvalila slobodarskom Mostaru, tako što je gradskoj općini poklonila zgradu sinagoge u Brankovcu za potrebe Pozorišta lutaka Mostar. Danas Židovi još uvijek, na sramotu društva, nemaju svoju novu bogomolju, iako im je u postratnim godinama Grad Mostar dodijelio zemljište za te potrebe na Šemovcu, što iz današnje perspektive djeluje više populistički, nego kao stvarna namjera.

Nažalost ni mladi Mostarci ne znaju težinu holokauasta, s obzirom da nije rijetko po zidovima mostarskih ulica vidjeti nacističke simbole.

Zaboraviti ne smijemo, opominjati moramo?

Ovo je spomenik žrtvama holokausta na mostarskom Jevrejskom groblju u Zaliku

(mo forever/20220127)



Sjećanje na žrtve Holokausta u Mostaru

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, u organizaciji Židovske općine Mostar danas u 15 sati će na Židovskom groblju u tom gradu biti položeno cvijeće te odana počast svim žrtvama Holokausta.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Židovska enciklopedija navodi brojku od 5.820.960 žrtava Holokausta.

Prije Holokausta u Mostaru je živjelo 310 Židova, a danas je samo 35 članova židovske općine Mostar, priopćeno je iz Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) iz Mostara.

Kako navode u priopćenju, u fašističkim logorima smrti stradala su 142 mostarska Židova, a u Narodno-oslobodilačkoj borbi poginulo je njih šestero. 

"Mostarci su pokazali veliku dozu suosjećanja sa stradanjem Židova pa su ih krili po svojim kućama jer su ih ustaše hvatali i odvodili u logore, a najčešće odmah ubijali", kazali su iz UABNOR-a.

(startbih/20220127)






Uz Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Danas, 27. januara, na Dan sjećanja na Holokaust i oslobađanje Aušvica sjetimo se svih mjesta i logora u Mostaru i okolini gdje su bili zatvarani, mučeni i ubijani nedužni civili, među kojima su bili moja rah. majka i rah. sestra sa kćerkom.

Slike karte su iz prostorija Udruženja logoraša Mostar.

Crnom bojom su označeni srpski logori, a crvenom hrvatski.

(Ahmet Kurt/20220127)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen