Mittwoch, 26. Januar 2022

Iz strane štampe: Posjeta princeza Mostaru, 1901. godine

 




fotografije iz časopisa: Stjepan Tomlinović

U časopisu “Wiener Bilder” od 9. oktobra 1901. godine objavljen je tekst o posjeti princeze Terezije i njenih kćerki Mostaru.

Visoka posjeta Mostaru

Bosna i Hercegovina nudi u jesen najljepšu priliku za upoznavanje i posjetu njenim krajolicima, kao i brzoj rijeci Neretvi, koja privlači sve više posjetilaca nakon otvaranja bosansko-dalmatinske željezničke pruge.

Mostaru, tome romantičnom gradu na Neretvi, 24. septembra su u posjetu došle princeza Maria Theresia, supruga kraljevskog visočanstva, princa Ludwiga od Bayerna, sa njenim kćerkama, princezama Hildegarde, Wiltrud, Helmtrud i Gundelinde. Obzirom da su princeze putovale inkognito, izostao je oficijelni doček.

U vrijeme trajanja posjete služio im je kao domaćin gospodin Franz Mitrovic, rukovodilac filijale trgovačko-transportnog akcijskog udruženja iz Mostara. Između ostalih sa princezama se sastao i gradonačelnik Hadžiomerović, u čijoj pratnji su gošće posjetile unutrašnjost jednog turskog harema. Nakon ručka u hotelu Neretva pogledale su znamenitosti grada, trgovački dio čaršije, gdje su gošće kupile neke interesantne im stvari.

U četiri sata popodne visoke gošće su putničkim vozom iz ovoga vrlo interesantnog grada otputovale u pravcu Gravosa (stanica Gruž, Dubrovnik), pri čemu su iskazale žaljenje što za boravak u Mostaru nisu imale više vremena.”


Uz tekst su objavljene i četiri fotografije sa posjete

Za nas je interesantno da je fotografije napravio fotografski atelje Tomlinović..

Visoka posjeta u Mostaru: Princeza Maria Theresia von Bajern sa njenim kćerkama:

1 Dolazak na željezničku stanicu Mostar

2 Posjeta Starom mostu (Römmerbrücke)

3 Obilazak grada

4 Odlazak, ispred hotela Neretva

Originalni snimci: St. Tomlinović u Mostaru

(prevod: Smail Špago)


priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen