Dienstag, 6. Oktober 2020

Tužna priča sela Lukomir

 




Kuće sela Lukomir tužnu priču pričaju - Zima uskoro dolazi a dimnjaci na kućama u Lukomiru se neće pušiti
Tužna prića Lukomirskih kuća započne već sa dolaskom mjeseca oktobra kada njihovi ukućani počnu polako da se pakuju da ih napuste, one nako tužne ostaju, čekajuci prve zrake sunca i proljeća, željno iscekujuci da se oni ponovo vrate.
Daskama zakovani prozori, zabravljena vrata, pustoš, mrtva tišina uskoro će zavladati selom Lukomirom
Stanovnici najvišeg i najizolovanijeg sela u Bosni i Hercegovini Lukomira, na južnim obroncima Bjelašnice, na oko 50 kilometara od glavnog grada Sarajeva i oko 1.500 metara nadmorske visine, polako se pripremaju da napuste selo, jer zima se bliži i već je na pragu .
Nekada je selo Lukomir živjelo svih 12 mjeseci u godini; života je bilo i s višemetarskim snježnim nanosima u Lukomiru, kao i drugim planinskim selima. A onda stanovnici Lukomira već, devetu zimu zaredom, u novembru, s prvim snjegovima, počinju selidbu i iz svojih kuća, smještenih na 1.495 metara nadmorske visine, silaze sa stadima ovaca i kravama u Tarčin, Hadžiće, Vlakovo i druga naselja u okolini Sarajeva, gdje provode zimu.

Kuća porodice Masleša je jedna od 20-tak kuća koje se zaključaju u novembru svake godine. Muju Maslešu stanovnika sela Lukomir mnogi koji posjete selo Lukomir poznaju, kod njega se ljubitelji prirode, planinari, turisti, u njegovoj ljetnoj bašti mogu osvježiti aromatičnim biljnim i voćnim napicima i pojesti ukusna jela iz kuhinje njegove supruge Mine.

Zbog velikih sniježnih padavina, nedostatka ambulante, ljekara i komunalnih preduzeća da čiste snježne nanose, već devetu godinu oni su prisiljeni napustiti svoje domove i spustiti se u grad.

Nova vremena potisnula su ranije obrasce života na selu. Tako se i put do Lukomira decenijama pročišćavao tokom zime, pa su stanovnici ostajali u svojim kućama. Vremena se promjenila lokalne zajednice, resorna ministarstva i turističke organizacije potpuno su zaboravile za ovaj turisticki eko dragulj u Bosni i Hercegovini.

Dolaskom proljeća ukucani se ponovo se vraćaju na svoje, otključavaju kuće, čiste okućnice, vrtove i njive za sjetvu. Najkasnije do 1. maja svi stanovnici vratit će se u selo i tada ...

kuće sela Lukomir postaju najsretnije kuće na svijetu.

(HbiH portal)

https://www.facebook.com/HistorijaBosneHercegovine


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen