Donnerstag, 22. Oktober 2020

Mostar iz 1899. godine - Paralelna ulica, od fotografa Grzlo Czecha

 


U narednih 14 dana ovdje ćemo objavljivati fotografije Mostara iz 1899. koje je snimio dr. Gřzló Czech, češki fotograf iz Brna.

Naš Armin Džabirov stupio je u kontakt sa Zagrepčaninom Josipom Strmečkim, grafičkim dizajnerem i fotografom, kolekcionarom starih fotografija, koji ih je kupio na buvljaku. U seriji, čijih 14 fotografija ćemo ovdje objaviti, nalazi se 40-ak fotografija našega grada na staklenim pločama formata 12 X 9 cm. Josip ih je sve od srca poslao za naš Cidom i to u velikoj rezoluciji uz dozvolu za objavljivanje. Mnoge su dobrano oštećene – ja sam ih pokušao dotjerati koliko se moglo.

O fotografu nismo, ni pored najbolje volje, uspjeli pronaći ni slova, tako da je on potpuna nepoznanica. Da li je znameniti fotograf ili samo vojno lice ili možda liječnik koji se našao u Mostaru – izgleda da će ostati vječita tajna. Ostaju stare fotografije na kojima je autor zabilježio mnoge kadrove koje dosad nismo imali prigode vidjeti, pa se nadamo da ćete uživati u njima. Tu se nalazi par fotografija Paralelne ulice s izgrađenim samo istočnim trakom (danas Bulevara), Jusovine, Priječke čaršije, izgradnja Ćejvan Čehajinog mekteba, Gimnazije s izgrađenim samo jednim krilom, sve snimano iz neobičnih kutova, mnoge osobe, kola koja mladi igraju na ulici, vjerske procesije i druge.

Pa krenimo s prvom u nizu. Radi se o fotografiji Paralelne ulice (danas Bulevar) dok još nije bila izgrađena druga traka (ona zapadno od željezničke pruge). Vidi se i mostić preko radobolje koji se danas ne vidi jer je prekriven asfaltom.

(Tibor Vrančić/cidom 20201022)


ista slika, color Aid 20201022

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen