Freitag, 23. Oktober 2020

Fudbalska ikona Pelé slavi 80. rođendan

 





Smatra se prvim čarobnjakom za loptu u istoriji fudbala.

Bio je prvi koji je svojom filigranskom tehnikom, baratanjem loptom i neodoljivom brzinom uspio širom svijeta oblikovati i održati prepoznatljivim brazilski nogomet. "O Rei do Futebol", kralj nogometa, ove sedmice slavi svoj 80. rođendan.

Brazilska super zvijezda Pelé slavi svoje treće osvojeno Svjetsko prvenstvo, okružena navijačima i suigračima. U Meksiku su Brazilci u finalu pobijedili Italijane sa 4:1.

Uspjesi: Pelé je s FC Santos osvojio 26 državnih i međunarodnih titula.

Tu su i tri pobjede u Svjetskom kupu sa Seleçãoom.

FIFA ga je proglasila i najboljim fudbalerom 20. vijeka - zajedno s Diegom Maradonom (59, vidi fotografiju gore).

Pelé je u svojoj karijeri trčao u 1363 utakmice, u kojima je mogao postići 1281 gol.

Zanimljivosti: Pelé nije samo počasni građanin Santosa, već i počasni član dva njemačka fudbalska kluba. Pored toga što je bio član Rot-Weiß Essen, od 2007. je i dio 1. FC Köln.

Tačno - tada je predsjednik FC Wolfgang Overath (77) uvijek bio prijatelj s Brazilom - i uručio mu je potvrdu s riječima: „Nema boljeg fudbalera od vas. Ti si najveći svih vremena. "

Izjave o i oko Pelea

Izreke superzvijezda:

Ovako je ocijenio vlastitu karijeru: „Bio je samo jedan Pelé, kao što je bio i samo jedan Frank Sinatra ili Michelangelo. Bio sam najbolji."

Na pitanje zašto je baš on bio obdaren ovako velikim talentom, Pelé je rekao: „Ne znam zašto mi je Bog dao ovaj dar, između svih ljudi. Beethoven je u svom životu svirao samo klavir - a ja sam samo igrao fudbal."

Poslovice o njemu:

Francuz Just Fontaine (87, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1958. godine, rekao je: "Kad sam vidio kako Pelé igra, samo sam mogao objesiti svoje kopačke o klin."

Talijanski defanzivac Tarcisio Burgnich (81) rekao je nakon finala Svjetskog prvenstva 1970: "Prije utakmice sam pomislio: Pelé je napravljen od mesa i kostiju, isto kao i ja. Poslije sam shvatio da nisam bio u pravu."

Brazilski bivši napadač Romario izjavio je: „Za mnoge Brazilce Pele je Bog – kao i za mene. Igra se zapravo ne bi trebala zvati nogomet, već Pelé. "

Pelé je godinama oblikovao Seleção

Pelé je debitirao u Seleçãou kada je imao samo 16 godina. 7. jula 1957. prvi put je igrao utakmicu, u porazu od Argentine rezultatom 2: 1 - i postigao je jedini brazilski gol toga dana. To ga čini najmlađim strijelcem u istoriji brazilske reprezentacije do danas.

1958. je prvi put učestvovao na svjetskom prvenstvu - i ponovo je bio dominantan igrač na turniru u Švedskoj. Sa šest golova u četiri utakmice, 17-godišnjak je dao značajan doprinos prvoj tituli Brazila na Svjetskom prvenstvu u istoriji.

Zbog njegovih odličnih nastupa tokom Svjetskog kupa, Peléu su se udvarali financijski jaki evropski klubovi poput Real Madrida, Juventusa iz Torina, Inter Milana i AC Milana.

Međutim, brazilska vlada proglasila je čudo od djeteta „nacionalnim dobrom“ - i zaustavila prelazak u Evropu.

1962. godine Seleção je uspio nadograditi snažne performanse prethodnog Svjetskog prvenstva i odbraniti naslov na turniru u Čileu. Međutim, Pelé, koji je već bio sazrio u superzvijezdu, ozlijedio se u utakmici druge skupine, pa nije nastavio igrati na turniru. mogao više intervenisati.

29-godišnji Pelé konačno je osvojio svoju treću titulu svjetskog kupa na turniru 1970. u Meksiku. U finalu je Seleção pregazio Italiju 4-1. Pelé je postigao gol za vodstvo od 1-0.

1971. godine završio je karijeru u brazilskoj reprezentaciji, u kojoj je do danas rekorder sa 77 postignutih golova.

(express)






Izmišljeno ime, čistač cipela kao dijete, trostruki svjetski prvak - to je Pelé

Pelé je rođen kao Edson Arantes do Nascimento 23. oktobra 1940. u Três Corações, Brazil. Otac João Ramos bio je profesionalni nogometaš i nadničar, majka Celeste praonica.

U dobi od 7 godina već je radio kao čistač cipela i prodavač oraha, šest godina kasnije otkriven je na turniru za ulične timove.

U dobi od 15 godina igraoao se na svom debiju za prvoligaški klub Santos protiv Santa Andréa.

1958. postao je svjetski prvak s Brazilom.

1959. postigao je 127 golova u jednoj sezoni.

1962. ponovo je bio svjetski prvak s Brazilom, a iste godine osvojio je i Copa Libertadores (južnoameričko prvenstvo). Baš kao i 1963.

1970 treći put postaje svjetski prvak.

1974 se povlači,

1975. vratio se u Cosmos New York.

1977. godine postao je američki prvak zajedno s Franzom Beckenbauerom.

Iste godine konačno se povlači.

Njegov rekord: 1.281 gol u 1.363 službene utakmice (drugi izvori govore o 1.365 utakmica i 1.283 gola).

Nakon karijere, Pelé se okušao kao brazilski ministar sporta, TV komentator, u reklami za Viagru, kao pjevač, dizajner kopački, glumac, vlasnik kompanije za filmsku produkciju i jedne marketinške kompanije.

Danas Pelé, koji ima sedmoro djece sa četiri žene, živi u svojoj zemlji Brazilu.

Nakon transplantacije kuka, više gotovo ne izlazi iz kuće i koristi pomagalu za hodanje. U februaru je napisao izjavu u kojoj je rekao: "Imam dobrih dana, kao i drugih koji nisu tako dobri, to je normalno za ljude mojih godina."

Inače, on je jednom je rekao, "Pele" je riječ bez ikakvog značenja.

Jedan njegov fudbalski tako ga je nazvao kao dijete.

Nadimak, koji ga prati tokom njegove neuporedive karijere.

Do danas.

(sport)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen