Mittwoch, 25. März 2015

Na granici sjećanja: Cimska bazilika



Mostar krije i jednu pomalo zaboravljenu arheološku znamenitost. Riječ je o ranohrišćanskoj, bolje reći kasnoantičkoj bazilici u Cimu, predgrađu Mostara. naučnici njenu starost procjenjuju na 5. – 6. st. po Hr. To je ujedno i najstariji kulturni spomenik na području Mostara, ali i na njegovom širem području
Arheološkim iskapovanjima, od 1966. do 1969. godine, otkriveni su temelji građevine, ali i drugi nalazi, kao ulomci kamene plastike, brojni pokretni nalazi, te znatan broj grobnica iz perioda kasne antike – ranoga hrišćanstva. Naziv samog lokaliteta (Crkvine) je probudio znatiželju koja je možda bila i ključnim razlogom započinjanja arheoloških iskopavanja 1966. godine. Ova iskopavanja su privedena kraju 1969. godine, a rezultat su bili brojni nalazi, koji su bili smješteni u Muzeju Hercegovine u Mostaru, ali ih je u proteklom ratu većina izgubljena. Bazilika ima orijentaciju istok- zapad, kao uostalom i većina bosanskohercegovačkih bazilika.
Bazilika je sagrađena dosta solidno i pravilno. Kamen od koga je bazilika izgrađena je uglavnom miljevina (tenelija, muljika), prilično otporna na atmosferilije i očito nije vađen u Cimu, nego u nekom daljem lokalitetu, možda i u Ortiješu, u kamenolomu „Mukoša“, iz koga je, takođe, vađen kamen za gradnju Starog mosta. Osim miljevine, u zidovima se primjećuje nešto malo sedre i konglomerata. Kamen je u zidovima bio vezan krečnom žbukom dobrog kvaliteta.
Detaljnije o arheološkim iskopavanjima bazilike u Cimu govori se u Glasniku Zemaljskog muzeja u Sarajevu iz 1976. godine, te su tako barem sačuvani fonografski i tekstualni zapisi ovog vrijednoga otkrića. Zbog svoje impozantnosti, neki istraživači pretpostavljaju da je bazilika u Cimu mogla biti sjedište drevne biskupije Seresenterum.
Arheološka iskopina bazilike u Cimu proglašena je 20.1.2004. godine kulturnim spomenikom BiH.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen