Montag, 16. März 2015

CIDOM: Centar za informaciju i dokumentaciju Mostar



Već duži niz godina postoji ideja o osnivanju jednog mjesta, gdje bi se sav kulturno-istorijski materijal o gradu Mostaru sakupio na jedno mjesto i da on bude u svako doba besplatno dostupan svima koga takve stvari zanimaju.
Zbirke koje bi bile dostupne su ogromne, vrlo vrijedne i šteta bi bilo da ih proguta mrak zaborava. Ideja je lijepa, a kao i uvijek problem nastaje kad se ideja treba realizovati.
Stoga, evo ukratko kako bi sve to izgledalo:
Šta želimo? Ciljevi
Osnovati Neprofitno udruženje CIDOM – Centar za informisanje i dokumentaciju Mostara, koje bi arhiviralo putem web stranice sljedeće:
– Bogatu elektronsku arhivu knjiga o Mostaru;
– Brojnu pisanu povijesnu dokumentaciju;
– Knjižaru za kupovinu izdatih novijih naslova o Mostaru;
– Arhivu od preko 9.000 fotografija Mostara i priličan broj tematskih slika vezanih uz Mostar;
– Najvažnije dnevne informacije o događanjima u Mostaru;
– Mnoge rubrike (stari običaji, liskaluci, stari zanati…)
– Udruženje bi organizovalo u Mostaru i širom svijeta (prema mogućnosti) izložbe, predavanja, predstavljanja, izdavanja i promocije knjiga s mostarskom tematikom, kao i brojna druga događanja, druženja, poetske i literarne večeri.
Stranica bi bila interaktivna, te bi dobrodošli svi koji mogu nešto uvrstiti u arhivu – fotografije, tekstove…Uprkos entuzijazmu, dobroj volji i dobrovoljnoj besplatnoj angažovanosti mnogih pojedinaca, sve ovo nije moguće ostvariti bez finansijskih sredstava.
Finansiranje
Stoga smo mišljenja da bi za početak rada, otvaranje web stranice, njeno održavanje, registraciju udruženja i druge troškove bila potrebna VAŠA financijska pomoć. Čim se ostvar,i ovaj prvi korak smatramo da bi udruženje u budućnosti samo ostvarivalo finansijska sredstva za dalji rad i funkcionirsanje putem izdavaštva, organizacija izložbi, promocija i slično.
Nije nužno da vaša pomoć bude isključivo finansijske prirode – u anketi su navedena polja na kojima je prihvatljiva vaša pomoć.
Dobrobiti
Materijalom na ovoj stranici mogli bi se koristiti svi koje to zanima – učenici, studenti, povjesničari, muzeji, arhivi, novinari, pisci, ljubitelji pisane riječi, zaljubljenici u fotografije i starine Mostara i brojni drugi Mostarci.
Svjesni smo da danas u doba sveopšte besparice niko nema novca za bacanje i da svako ima neke svoje prioritete, a isto tako smo svjesni da bi ova akcija mnogo značila svim Mostarcima i drugima koji ga vole u očuvanju kulturno-istorijskih vrijednosti. Alternativa je prepustiti se novim istoričarima i krojenju jedne nove – nepoznate istorije i oduzeti pokoljenjima koja pristižu poznavanje Mostara iz prošlosti.
Stoga, svi ste dobrodošli, svaki vaš prijedlog će se pomno razmotriti, a akcija poštivati.
Bliže informacije i mogućnost uključivanja u akciju možete naći na facebook stranici CIDOM
Inicijativni odbor za CIDOM
(sa facebooka: CIDOM)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen